Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Γιορτάζει ολον τον χρόνο / Ζωγράφου, μια πόλη που συνδέει τον πολιτισμό με την αλληλεγγύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιορτάζει ολον τον χρόνο / Ζωγράφου, μια πόλη που συνδέει τον πολιτισμό με την αλληλεγγύη

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια διάσπαρτα στις πλατείες του δήμου, τα οποία υποδέχονται τους μικρούς δημότες Ζωγράφου με διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικές δράσεις. Στους δρόμους η ομάδα καλλιτεχνών δρόμου La Petite Marguerite παίζει με τεράστιες σαπουνόφουσκες και δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο για παιδιά και μεγάλους την ίδια ώρα που οι Batala, η περίφημη ομάδα κρουστών, παρευλαύνουν σε δρόμους, πλατείες και γειτονιές δίνοντας τον δικό τους ξεσηκωτικό τόνο, ενώ το χριστουγεννιάτικο τρενάκι του δήμου μεταφέρει όσους επιθυμούν στα γιορτινά δρώμενα που απλώνονται σε όλους τους δημόσιους χώρους του Ζωγράφου.

Στου Ζωγράφου, η πόλη ΓιορτάΖΕΙ και συνδέει τη γιορτή αλλά και την καθημερινότητα με τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη. "Για μας ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι καθημερινή ανάγκη" μας λέει η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη και μας προσκαλεί στον Πολυχώρο Αλέκα όπου ολοκληρώνονται τα μουσικά εορταστικά δρώμενα φιλοξενώντας την Πέμπτη το μεγάλο αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη με τους Θοδωρή Κοτονιά, Ναταλία Ρασούλη, Κωνσταντίνο Στεφανή και Σοφία Παπάζογλου και τον στενό συνεργάτη του Πέτρο Βαγιόπουλο, την Παρασκευή την Καλλιόπη Βέττα και τον Χάιγκ Γιαζιτζιάν, το Σάββατο τη Mesogea Big Band και την Κυριακή Τα Λαϊκά του Θέμη με τους Θέμη Καραμουρατίδη, Μελίνα Κανά και Κατερίνα Κούκα.


  H δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη

Ωστόσο, στου Ζωγράφου ο πολιτισμός δεν είναι μόνο χριστουγεννιάτικη υπόθεση, αλλά πολιτιστικοί θεσμοί που διατρέχουν όλο το έτος, προσφέροντας δυνατότητες καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συμμετοχής στους δημότες του. Έτσι, η πόλη γιορτάζει με συναυλίες τα Χριστούγεννα, έχει ραντεβού στο σινεμά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο με τις εκδηλώσεις "Ραντεβού στο σινεμά", συναντά συγγραφείς και παρουσιάζει νέες εκδόσεις στα "Χαρτογραφήματα" στη Βίλα Κοτοπούλη, γνωρίζει τις δημιουργίες των νέων της πόλης στο "Μαθητικό Φεστιβάλ" τον Μάιο, υποδέχεται το καλοκαίρι με τις συναυλίες του Music Now, πηγαίνει θέατρο το φθινόπωρο στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες ερασιτεχνικών θιάσων από όλο την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και απολαμβάνει την παράδοση στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, Χορών και Γεύσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου. "Με αυτό τον τρόπο", εξηγεί η δήμαρχος "δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης και στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και σε δράσεις αλληλεγγύης, γιατί το εισιτήριο σε όλες αυτές τις δράσεις είναι τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του δήμου".

"Οι δημότες ανταποκρίνονται;" ρωτάμε την Τ. Καφατσάκη. "Πολύ. Αρκεί να σας πω ότι στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα, στο Πάρκο Γουδή, το καλοκαίρι του 2017, συγκεντρώθηκαν 7 τόνοι τρόφιμα. Τρέχαμε στις 2 η ώρα τη νύχτα να βρούμε μεταφορική για να μεταφέρουμε τα τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στις παραστάσεις που κάναμε τώρα με τους Berger Project για παιδιά, τρέχαμε να βρούμε καρέκλες. Απρόσμενη έκπληξη για μας ήταν η προσέλευση παιδιών και ενηλίκων στην Όπερα Κουκλοθεάτρου της Λυρικής Σκηνής Εl retablo de Maese Pedro που παρουσιάσαμε την περασμένη Κυριακή. Είμαστε μια πανεπιστημιούπολη με πολλούς νέους, οι οποίοι συμμετέχουν όχι μόνο στις εκδηλώσεις αλλά και στις πολιτιστικές δομές μας, εκ των οποίων κάποιες ήταν παλιότερες, εμείς ωστόσο τις εμπλουτίσαμε με νέα τμήματα" στο Δημοτικό Ωδείο, στις δύο θεατρικές μας ομάδες, στα τμήματα εικαστικών, το τμήμα κινηματογράφου, φωτογραφίας, παραδοσιακών και μοντέρνων χορών.

Προσφυγομάνα που σήμερα που σήμερα αριθμεί πάνω από 50.000 δημότες, αλλά στεγάζει 140.000 κατοίκους, μία από τις πόλεις του Λεκανοπεδίου που φιλοξενεί δύο πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ένα πάρκο 10 στρεμμάτων ανάσα και χώρος περιπάτου, πέντε βίλες που κάποτε στέγασαν γνωστές προσωπικότητες της πόλης αλλά και του πολιτισμού και τώρα ανακαινισμένες διατίθενται στις ανάγκες των πολιτιστικών δομών και εκδηλώσεων. Μαζί με το σπίτι του Γιώργου Γουναρόπουλου, που στεγάζει το Μουσείο του Ζωγραφιώτη ζωγράφου, και το άρτι αποκτηθέν κράτιο του Θεάτρου Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη, ο Δήμος Ζωγράφου κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η γειτονιά του πολιτισμού. "Θέλουμε να διασώσουμε και να αξιοποιήσουμε όλους αυτούς τους χώρους ως χώρους πολιτισμού, μια και αποτελούν τοπόσημα που μας συνδέουν με τη μνήμη και την Ιστορία της πόλης μας" λέει η Τίνα Καφατσάκη.

Η Βίλα Ζωγράφου, που μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα στέγαζε την οικογένεια του τσιφλικά από τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη, παραδόθηκε στους δημότες το 2017 και στεγάζει πλέον το Δημοτικό Ωδείο αλλά και πολλές εκδηλώσεις. Η εξοχική κατοικία της Μαρίκας Κοτοπούλη, η εμβληματική Βίλα Κοτοπούλη, δίνει στέγη στα "Χαρτογραφήματα" αλλά και σε εικαστικές εκθέσεις, ενώ η Βίλα Βουγά στεγάζει τις δραστηριότητες των ομάδων φωτογραφίας και κινηματογράφου. Η Βίλα Νίνου είναι παιδικός σταθμός και η Βίλα Βοναπάρτι φιλοξενεί το συμβουλευτικό κέντρο οικογενειών του δήμου. Μαζί με τον Πολυχώρο Πολιτισμού Αλέκα που το καλοκαίρι λειτουργεί και ως θερινό σινεμά, συνθέτουν το δίκτυο των πολιτιστικών χώρων του δήμου.

Ρωτάμε τη δήμαρχο πώς συνδέεται η πόλη με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που φιλοξενεί. "Μέχρι πρόσφατα, το 2014, ήμασταν δύο ξένοι στην ίδια πόλη" μας λέει. "Από το 2015 και μετά αναπτύξαμε συνεργασίες και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε σε τρία πεδία. Το πρώτο είναι η πιλοτική εφαρμογή του 5G. Μαζί με την Καλαμάτα και τα Τρίκαλα είμαστε οι τρεις ελληνικές πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά. Ήδη ετοιμάζονται οι τεχνικές υποδομές προκειμένου να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του. Σε συνεργασία λοιπόν με το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ θα αξιοποιήσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες υπηρεσίες και εφαρμογές για τον πολίτη. Για παράδειγμα, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για τον δημοτικό φωτισμό, για την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες μας και πιστεύουμε ότι αυτό ανοίγει έναν καλύτερο δρόμο για την ανάπτυξη της πόλης μας. Δεύτερο πεδίο συνεργασίας είναι η συνεργασία μας με το ΕΜΠ στην εκπόνηση σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μελετάμε δηλαδή τον τρόπο που κυκλοφορούμε, τους ελεύθερους χώρους, τους πεζοδρόμους και δημιουργούμε ένα νέο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στη πόλη μας αυξάνοντας αφενός τους ελεύθερους χώρους και παράλληλα διευκολύνοντας την κυκλοφορία, βαδισιμότητα όπως τη λένε οι επιστήμονες, αλλά και την προσβασιμότητα ανθρώπων με αναπηρίες. Το τρίτο σκέλος είναι η μελέτη ανάπλασης ελεύθερων χώρων και συγκεκριμένα η ενοποίηση της Βίλας Ζωγράφου και των πάρκων που υπάρχουν δίπλα της με την πλατεία Γαρδένιας ώστε να δημιουργηθεί ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης μας. Η μελέτη αυτή του ΕΜΠ επίσης αφορά τη δημιουργία του πάρκου Ιλισίων καθώς και την ανάπλαση της εισόδου της πόλης μας όπου βρίσκεται το κτήριο του Θεάτρου Έρευνας στην οδό Ιλισίων, το οποίο αγοράσαμε το 2017, το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και η ανακαίνισή του χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξακολουθήσει να λειτουργεί όχι μόνο ως θέατρο στο ισόγειό του, αλλά ως ένας πολιτιστικός πολυχώρος και στους 3 ορόφους του ιστορικού αυτού κτηρίου του 1929 που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο".

Συνδέοντας τις τέχνες με τις νέες τεχνολογίες, ο Δήμος Ζωγράφου ζωγραφίζει τον βηματισμό του στο μέλλον κρατώντας πάντα τη μνήμη ζωντανή, έτσι όπως την επανέφερε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των εβδομήντα χρόνων του, μέσα από τις οποίες συναντήθηκαν και τιμήθηκαν δημιουργοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες που έχουν αφήσει το στίγμα τους όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στη χώρα με νεότερους ζωγραφιώτες καλλιτέχνες, όπως οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Λήδα Πρωτοψάλτη του Θεάτρου Στοά, Νίκος Κούρκουλος, Δημήτρης Ποταμίτης, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Βασίλης Κατσικονούρης, Κατερίνα Λέχου, Παύλος Ορκόπουλος, Ρένος Χαραλαμπίδης, Λεωνίδας Βαρδαρός, Σαράντης Καραβούζης, Γιούλικα Λακερίδου και Γιάννης Αντωνάκος κ.ά.

Τίνα Καφατσάκη, δήμαρχος Ζωγράφου: Για μας ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι καθημερινή ανάγκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL