Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Εικαστικός στοχασμός στον ήχο και τον χώρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικός στοχασμός στον ήχο και τον χώρο

«Πάντα έβρισκα ενδιαφέρον στις κατασκευές, να κατασκευάζω ενδιάμεσους χώρους και να παρατηρώ από εκεί τον κόσμο. Χώρους εσωτερικούς. Και το 'Noli me tangere' είναι μια εγκατάσταση που αναπτύσσεται σε όλο το θέατρο της Λυρικής Σκηνής. Θα ήθελα, όσο διαρκεί το 'Noli me tangere', το θέατρο να γίνεται αντιληπτό σαν μοναδικός τόπος αντιπαράθεσης του κοινού με το σώμα του. Το θέατρο σαν συλλογική παράθεση εαυτών». Αυτά εξηγεί ο εικαστικός Νίκος Ναυρίδης με αφορμή την εγκατάστασή του που θα πραγματοποιηθεί μετά από συνεργασία του ΝΕΟΝ και της ΕΛΣ στις 5 Ιανουαρίου και στις 3 και 10 Φεβρουαρίου.

Έργα Μάλερ και Κούρταγκ

Το έργο του θα "συνομιλήσει" με τη ζωντανή εκτέλεση δύο έργων των Μάλερ και Κούρταγκ, "Quasi una fantasia" και "Τα τραγούδια για τα νεκρά παιδιά", η γραφή και η μουσική αντίληψη των οποίων μοιάζει συγγενική, παρά το γεγονός ότι γράφτηκαν με διαφορά σχεδόν ενός αιώνα.

Στη δράση συνεργάζονται μουσικοί, χορογράφοι και περφόρμερ και αποδομούνται οι οπερατικές αρχές ενός κλασικού μουσικού θεάματος. Ο καλλιτέχνης στοχάζεται πάνω στην ιδέα της σκηνής ως μέσου εκτέλεσης, του σώματος ως διάμεσου ανάμεσα στον ήχο και τον χώρο και τη μουσική των κλασικών συνθετών Γκούσταφ Μάλερ και Ζαιρζ Κούρταγκ. Αποτίει φόρο τιμής στους συντελεστές της όπερας, τους παραγωγούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους κλασικούς συνθέτες και τους σχεδιαστές κοστουμιών, προσφέροντας ένα νέο αφήγημα πάνω στον ρόλο του κοστουμιού ως άδειου σώματος που φοριέται πολλαπλά επί σειρά ετών σε διαφορετικές παραγωγές.

Το πρόγραμμα συνεργασίας έχει τον τίτλο "The Artist on The Composer" και επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ εικαστικών τεχνών και όπερας, διασυνδέοντας πρωτοπόρους σύγχρονους καλλιτέχνες με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής.

Μη μου άπτου...

Ο τίτλος του έργου "Noli me tangere" (μη μου άπτου), λατινική απόδοση της φράσης που είπε ο Ιησούς στη Μαρία Μαγδαληνή μετά την Ανάσταση (σύμφωνα με το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, 20:17) και κοινό θέμα στη θρησκευτική εικονογραφία, αντανακλά την ενασχόληση του Ναυρίδη με την πίστη και το δυναμικό της ως πράξη ακρόασης, ενθύμησης και ίασης.

Η πρώτη αυτή δράση από τον Νίκο Ναυρίδη φέρει την επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και του Γιώργου Κουμεντάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Γιώργος Ζιάβρας και σολίστ είναι ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (5/1 στις 18.30 & 10/2) και ο Δημήτρης Τηλιακός (5/1 στις 20.30 & 3/2). Συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ. Η ώρα έναρξης είναι 18.30 και 20.30 και η τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL