Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Εσωτερικά τοπία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Εσωτερικά τοπία

Η ζωγραφική του τοπίου ήταν ο καταλύτης για την αποδέσμευση των καλλιτεχνών από τους εκάστοτε κοσμικούς ή θρησκευτικούς μαικήνες. Που άρχισαν στα τέλη του 19ου αιώνα να ζωγραφίζουν στην ύπαιθρο και να πλάθουν με μικρές, εκρηκτικές κηλίδες ή μεμονωμένα πεδία χρώματος ως εμποτισμένο με τα νέα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης και της Ψυχολογίας - ψυχανάλυσης, αποτύπωμα την υποκειμενική αντίληψη της φύσης αλλά και τη συνείδηση του ίδιου του εαυτού τους ως μέρος ενός όλου. Και διέρρηξαν τους δρόμους για τη γέννηση μιας τέχνης αυτόνομης μέσα στα διαφορετικά κινήματα του "μοντέρνου" των ιμπρεσιονιστών, των φωβιστών ή των εξπρεσιονιστών.

Η ζωγράφος Τάνια Δρογώση παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης, στο Κολωνάκι, τα δικά της «ατάκτως ερριμμένα» τοπία. Χρησιμοποιεί μια γλώσσα σμιλεμένη με τα μέσα των ριζοσπαστικών εκφραστών της τοπιογραφίας από τον ρομαντισμό και ένθεν. Χρησιμοποιεί το φως και τις σκιές του αλλά και τις αδρές απλωτές ή εστιασμένες πινελιές για να προβάλει τις ατάκτως ερριμμένες, κοφτερές κι αστραφτερές ή μικρές καφετιές πέτρες καθώς και τα σπασμένα γκριζωπά κλαράκια μέσα στην τάξη του δικού της εσωτερικού σύμπαντος.

«Ξεκινά από τη φύση για να φτιάξει τις δικές της φόρμες» σύμφωνα με τη ρήση του «δασκάλου των μορφών» στο εγχείρημα του Μπάουχαους, ονειρικού εκφραστή μιας αρχέγονης τέχνης Πάουλ Κλέε. Οδηγεί τον θεατή μέσα από τους θραυσματικά αποδοσμένους κορμούς των δένδρων στα κόκκινα, ξεχαρβαλωμένα παπούτσια, στο πήλινο κυπελάκι ή στα συσσωρευμένα για το άναμμα μιας φωτιάς ξύλα. Που υποδηλώνουν την ανθρώπινη, μοναχική παρουσία αλλά και ταυτόχρονα την παντελή απουσία της. Ακολουθεί έτσι πιστά μία από τις φράσεις που ο Ξενοφών, μαθητής του Σωκράτη, έγραψε μεταξύ άλλων στα «Απομνημονεύματά» του για την υπεράσπιση της διαλεκτικής σκέψης του δασκάλου του και αυτή επέλεξε ως τίτλο της έκθεσής της. Δείχνει μέσα από την προσωπική εμπειρία και ανάγνωση της φύσης τη δική της συμβολική, υποσυνείδητη και ενσυνείδητη, εσωτερικευμένη εμπειρία του κόσμου.

Info: Τάνια Δρογώση, «Ατάκτως ερριμμένα»

Γκαλερί ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης, Ηροδότου 5, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: 13 Δεκεμβρίου - 12 Ιανουαρίου

Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ.: 11.00-20.00 Τετ./ Σαβ.: 11.00-14.30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL