Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Συνέδριο στην Ημαθία / "Αυτοκρατορικά παλίμψηστα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο στην Ημαθία / "Αυτοκρατορικά παλίμψηστα"

Το παλίμψηστο, ως επιστημονικό και καλλιτεχνικό γεγονός, ως ευθύνη προστασίας και ανάδειξης των μνημείων και των παραδόσεων ενός τόπου, θα είναι η κυρίαρχη θεματική του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει από σήμερα έως και την Κυριακή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Τίτλος του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Μουσείου των Αιγών, είναι “Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα: η βυζαντινή και οθωμανική αυτοκρατορία ως κληρονόμοι της κλασικής παράδοσης’’.

Το συνέδριο ανοίγει η έκθεση που διοργανώνεται από σήμερα στις 7 μ.μ. στο φουαγιέ του νέου κτηρίου του Μουσείου των Αιγών με τίτλο "Παλίμψηστα" του Αστέρη Γκέκα από το Λιτόχωρο Ολύμπου. Στο ίδιο σημείο θα ακολουθήσει αύριο στις 8 μ.μ. η θεατρική παράσταση "Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν", σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, βασισμένη στα τρία ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Υπό την βασιλικήν δρυν», «Τα ρόδινα ακρογιάλια» και «Η Φαρμακολύτρια».

Την Κυριακή το απόγευμα στις 6.30 μ.μ. θα δοθούν παραδοσιακοί βεροιώτικοι χοροί από το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας και συναυλία λόγιας οθωμανικής μουσικής με τίτλο “Μουσικές Παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου”.

Θα ακουστούν συνθέσεις από τη μουσική της Κωνσταντινούπολης του 19ου και του 20ού αιώνα που συναντούν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία και την ευρύτερη μουσική παράδοση της Ελλάδας δημιουργώντας ένα περιβάλλον μνήμης και συναισθημάτων. Πριν από τη συναυλία θα προηγηθεί ανακοίνωση του Δρ. Ιωάννη Μπέλλα με θέμα "Elements of the ancient Greek music during the Byzantine Period".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL