Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μουσείο - Βιβλιοθήκη Χ. και Σ. Μοσχανδρέου: / Στην Αθήνα το 2020 μετά από δέκα χρόνια στο Μεσολόγγι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο - Βιβλιοθήκη Χ. και Σ. Μοσχανδρέου: / Στην Αθήνα το 2020 μετά από δέκα χρόνια στο Μεσολόγγι

Με δύο μεγάλες εκθέσεις, αυτή για την "Αθήνα μέσα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου", που εγκαινιάζεται απόψε (7 μ.μ.) στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών από τη δήμαρχο Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, και τις "Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής" που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (7 μ.μ.) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου προαναγγέλλει τη μετεγκατάστασή της στην Αθήνα μετά από μια εικοσαετία λειτουργίας στο Μεσολόγγι, και τη μετονομασία της σε Μουσείο - Βιβλιοθήκη Χ. και Σ. Μοσχανδρέου.



Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου

"Με τις δύο εκθέσεις θέλουμε να επισημάνουμε τις σημαντικές συλλογές της πινακοθήκης μας ενόψει της εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου Μουσείου - Βιβλιοθήκης Β. Σ. Μοσχανδρέου στην Αθήνα το 2020" λέει ο Χρήστος Μοσχανδρέου, ιδρυτής της πινακοθήκης και σημαντικός συλλέκτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης για την Αθήνα “θα παρουσιάσουμε το νέο σήμα του Μουσείου - Βιβλιοθήκης που έχει σχεδιάσει ο Θύμιος Πρεσβύτης”.

"Στο σήμα μας εικονίζεται ένα βιβλίο δείγμα της πεποίθησης ότι το χειροποίητο καλλιτεχνικό βιβλίο είναι διαχρονική αξία. Η βιβλιοθήκη μας άλλωστε διαθέτει πάνω από επτακόσια βιβλία που κοσμούνται με αυθεντικά χαρακτικά σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Δημήτρης Γαλάνης, Γιάννης Κεφαληνός, Λυκούργος Κογιοβίνας, Τάσος, Γιώργης Βαρλάμος, Χατζηκυριάκος Γκίκας, Αλέκος Φασιανός, Κώστας Τσόκλης". Το πρώτο βήμα γνωριμίας του κοινού με αυτά τα βιβλία το κάναμε το 2017 και 2018 με την έκθεση ‘91 βιβλία με αυθεντικά έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού’ που παρουσιάστηκε στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Αγρινίου και Κέρκυρας".



Στην έκθεση για την Αθήνα παρουσιάζονται μεταξύ άλλων έργα των Νίκου Ξένου, Σπύρου Βασιλείου, Αλέξανδρου Κοραγιαννάκη, Π. Βουρλούμη, Γουναρόπουλου, Κογεβίνα, Αλέκου Φασιανού κ.ά. Πρόκειται για τοπία, πορτρέτα, πίνακες εν γένει που αποτυπώνουν όψεις και στιγμές της Αθήνας στον μετασχηματισμό της από ένα μικρό οικιστικό σύνολο σε μια σύγχρονη πόλη μέσα από τη διεισδυτική ματιά των καλλιτεχνών.



Στις "Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής", όπως αναφέρει η ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, "τα εκατόν είκοσι έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής τέχνης και φωτογραφίας σκιαγραφούν τις νέες τάσεις, την ποιότητα και γενικότερα την εικόνα του εικαστικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα του σήμερα".

Λόγω πληθώρας ύλης η στήλη “Βιβλίο” θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL