Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Τα παιχνίδια έμειναν ορφανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα παιχνίδια έμειναν ορφανά

Τα παιχνίδια ήταν η μεγάλη αγάπη της ζωής της, την οποία και αφιέρωσε εξολοκλήρου σε αυτά. Συλλέκτρια, ερευνήτρια, μελετήτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών, η Μαρία Αργυριάδη, διευθύντρια στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, πέθανε ξαφνικά στα 72 της χρόνια και κηδεύτηκε χθες το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Περήφανη για την πλούσια και σημαντική συλλογή παιχνιδιών της, την οποία και δώρισε εξ ολοκλήρου στο μουσείο, ήταν πάντα έτοιμη, όπως έλεγε, να ακούσει, να δει, να ψάξει και να βρει παιχνίδια.

Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών και άρχισε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια από το 1970. Η συλλογή της θεωρείται μία από τις δέκα σπουδαιότερες της Ευρώπης.

Η περιπετειώδης και γοητευτική ιστορία συλλογής παιχνιδιών, όπως αφηγούταν η ίδια στην "Αυγή", παραμονές των περσινών εγκαινίων του μουσείου, έχει την απαρχή της στα παιδικά της χρόνια, όταν η μητέρα της περιποιούταν με περισσή φροντίδα τα παλιά παιχνίδια της μικρής Μαρίας ράβοντας καινούργια ρούχα για τις κούκλες. «Πρόσεχε τα παιχνίδια σου, αγάπα τα και μην τα χαλάς» ήταν η προτροπή της μητέρας, την οποία η μικρή φαίνεται να αξιοποίησε με περισσό ζήλο μεγαλώνοντας.

Η ίδια είχε ζήσει μεγάλες περιπέτειες και είχε ακούσει συγκινητικές ιστορίες όλα αυτά τα χρόνια που συνέλεγε παιχνίδια, τα οποία ξεπερνούσαν τα 30.000 αντικείμενα. Σε πολλά είχε αδυναμία και με όλα τη συνέδεαν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες και συναντήσεις με κατασκευαστές, χειροτέχνες και παιχνιδοποιούς.

"Πήγαινα στα σπίτια τους, παρακολουθούσα και ρωτούσα πώς τα κατασκευάζουν, από τι υλικά, έπαιρνα ένα δείγμα και έτσι δημιουργήθηκε μια πολύ σημαντική ελληνική συλλογή που εμπεριέχει όλους τους Έλληνες κατασκευαστές και την ιστορία τους. Πήγαινα και στα πανηγύρια. Ρωτούσα ποιος είναι αυτός που φτιάχνει παιχνίδια, τον έβρισκα και τον ρωτούσα πώς τα κατασκευάζει και εκείνος μου έλεγε. Με αυτόν τον τρόπο μπήκα στα σπίτια και τα εργαστήρια όλων των κατασκευαστών. Κρατώ μια μεγάλη συγκίνηση απ’ όλες αυτές τις συναντήσεις» μας έλεγε χωρίς να κρύβει τη χαρά της και ομολογώντας πως ό,τι παλιό παιχνίδι έβρισκε το μάζευε, το πρόσεχε και έτσι δημιουργήθηκε μια τεράστια συλλογή. "Μάζευα, μάζευα, μάζευα. Τελικός αποδέκτης όλων αυτών ήταν τα ίδια τα παιδιά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL