Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στον Δήμο Αθηναίων για τα επόμενα δέκα χρόνια / Ανοίγει ξανά το Θέατρο Ολύμπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Δήμο Αθηναίων για τα επόμενα δέκα χρόνια / Ανοίγει ξανά το Θέατρο Ολύμπια

“Η πόλη μας αποκτά επιτέλους ένα δημοτικό μουσικό θέατρο και είμαι διπλά χαρούμενος που το αφιερώνουμε στη μεγάλη ντίβα της παγκόσμιας λυρικής σκηνής Μαρία Κάλλας. Έως σήμερα η πόλη μας και η Ελλάδα δεν έχει αξιωθεί να τιμήσει τη μεγάλη αυτή Ελληνίδα καλλιτέχνιδα. Για τα επόμενα δέκα χρόνια το ιστορικό θέατρο Ολύμπια περνάει στον Δήμο Αθηναίων και αποκτά και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Τα μουσικά σύνολα το Δήμου Αθηναίων αποκτούν επιτέλους στέγη”.

Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε χθες το νέο άνοιγμα του Ολύμπια, που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με το “Όνειρο θερινής νύχτας” του Μέντελσον σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και είσοδο δωρεάν για το κοινό με δελτία εισόδου.

Χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά με καλλιτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από τους Θανάση Τσούρα, Λουκά Καρυτινό, Γιώργο Βλαστό, Ντένη Ζαχαρόπουλο και Άννα Γάγγα, το θέατρο θα υποστηρίζει και πιο σύνθετες παραγωγές, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, συμβάλλοντας στο να διατηρηθεί ζωντανή η περιοχή.

“Στόχος του δήμου και του ΟΠΑΝΔΑ, που έχει και τη διαχείριση του θεάτρου, είναι να καθιερωθεί ο εμβληματικός αυτός χώρος πολιτισμού, να προσδιορίσει εκ νέου τη λυρική ταυτότητα της πόλης και να αποτελέσει προορισμό με διεθνή προβολή” πρόσθεσε.

Θέαμα, χορός, μουσικής

“Τη νέα εποχή του Ολύμπια την έχουμε οραματιστεί στηριγμένοι στην ιστορία και τη διαδρομή του θεάτρου μέσα στον χρόνο, αλλά και ανοιχτή σε περισσότερες μορφές τέχνης και νέα κοινά. Έτσι το πρόγραμμα θα έχει έναν βασικό κορμό λυρικού θεάτρου και συμφωνικής μουσικής, τζαζ, αφιερώματα σε Έλληνες συνθέτες, μιούζικαλ, χορό και πολλά προγράμματα για παιδιά” εξήγησε ο Κώστας Μπιτζάνης, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας πως θα υπάρχει μια συναυλία τον μήνα δωρεάν για όλους, πολλές ακόμα εκδηλώσεις κυρίως για παιδιά δωρεάν και μεγάλος αριθμός μουσικών παραστάσεων με εισιτήριο από 10 έως και 3 ευρώ”.

Έκανε λόγο για προσπάθεια ενός βιώσιμου μοντέλου που θα στελεχώνεται από 35 εργαζομένους, το κτηριακό κόστος εργασιών του οποίου ανήλθε στα 40.000 ευρώ, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα φθάνει στα 700.000 ευρώ, θα προέρχεται από τον ΟΠΑΝΔΑ και θα καλύπτει κόστος ενοικίου και μισθούς υπαλλήλων. Όσον αφορά το κόστος παραγωγών θα προκύπτουν, όπως είπε, από χορηγίες και εισιτήρια.

Στέγη στα μουσικά σύνολα

Τη χαρά του που τα μουσικά σύνολα βρίσκουν μια μόνιμη στέγη εξέφρασε ο Λουκάς Καρυτινός λέγοντας πως ο κορμός του προγράμματος θα είναι η συμφωνική μουσική χωρισμένη σε διακριτές ενότητες, όπως μουσική και λόγος, μουσική και ποίηση, χώρες και μουσική, το κοντσέρτο στη συμφωνική μουσική.

Θα υπάρξουν εορταστικά γκαλά, συνεργασία με την ορχήστρα Φιλαρμόνια, τρία ρέκβιεμ με αφορμή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δυο έργα Όφενμπαχ και παραστάσεις απλωμένες σε όλη τη σεζόν. Το πρόγραμμα θα είναι στηριγμένο στα 5 μουσικά σύνολα του ΟΠΑΝΔΑ, τη συμφωνική ορχήστρα, τη χορωδία, τη Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και τη Φιλαρμονική. Στόχος είναι η ορχήστρα και η χορωδία να εμφανίζονται μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας ώστε αυτό να εντυπωθεί στο κοινό.

Η εναρκτήρια παράσταση της 3ης Δεκεμβρίου θα τιμά την επαναλειτουργία του θεάτρου μετά τη μεταστέγαση της Λυρικής Σκηνής και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Όφενμπαχ.

Στο φουαγιέ θα εκτεθούν αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας.

Ερωτηθείς ο δήμαρχος για την τύχη του Μουσείου Κάλλας στην οδό Μητροπόλεως 9, ανέφερε πως δεν συγκεντρώθηκε επαρκής αριθμός εκθεμάτων έως τώρα. “Δεν παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια, θα παρουσιάσω πρόταση για το κτήριο, βρισκόμαστε στο στάδιο της αποπεράτωσης” συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια ανοίγματος των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων, τη χαρακτήρισε “χαίνουσα πληγή στην καρδιά της πόλης. Δυστυχώς ενώ φτάσαμε σχεδόν μέχρι την πηγή, δεν κατορθώσαμε να πιούμε νερό για λόγους δυστυχώς που αδυνατώ απολύτως να κατανοήσω” κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL