Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Κώστας Γαβράς: / Έλληνας στις ευαισθησίες, Γάλλος στο σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβράς: / Έλληνας στις ευαισθησίες, Γάλλος στο σινεμά

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, με πλήθος ορθίων, ο Κώστας Γαβράς παρουσίασε τη Δευτέρα το βράδυ τη συναρπαστική αυτοβιογραφία του με τίτλο «Πήγαινε εκεί που είναι αδύνατο να πας» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg). Μαζί του ο συγγραφέας του «Ζ» Βασίλης Βασιλικός, παλιοί συμμαθητές του, αλλά και συμπατριώτες του από την Αρκαδία. "Εφυγα νέος από την Ελλάδα για τη Γαλλία και είπα στον εαυτό μου πως δεν θα γυρίσω ποτέ πίσω, καθώς δεν μπορούσα να σπουδάσω ως γιος αριστερού, που δεν είχε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων".

Αυτό που άλλαξε τη στάση του Κώστα Γαβρά απέναντι στην Ελλάδα ήταν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού "Ζ". "Κατά τύχη διάβασα το 'Ζ' στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από την Αθήνα στο Παρίσι, μια μέρα πριν γίνει το πραξικόπημα. Μου το είχε δώσει ο αδελφός μου επιμένοντας να το διαβάσω. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, μου τηλεφώνησαν την επόμενη μέρα για να μου πουν ότι στην Ελλάδα έγινε πραξικόπημα. Με τον Υβ Μοντάν, τον Χόρχε Σεμπρούν και τη Σινιορέ αποφασίσαμε να κάνουμε την ταινία, να μεταφέρουμε το βιβλίο του Βασιλικού στην οθόνη. Ξεκίνησε λοιπόν αυτή η περιπέτεια και αρχικά κανείς δεν πίστευε πως η ταινία θα έχει επιτυχία...».

"Θέλω να ξεκαθαρίσω πως νιώθω Ελληνας, αλλά ταυτόχρονα είμαι ένας Γάλλος σκηνοθέτης, γιατί στη Γαλλία έμαθα το σινεμά. Aν είχα μείνει στην Ελλάδα, δεν θα είχα κάνει κινηματογράφο ποτέ. Αν είχα πάει στην Αμερική, στο Χόλιγουντ, θα είχα κάνει άλλου είδους ταινίες".

Σε ερώτηση αν αισθάνεται τυχερός απάντησε πως "η τύχη είναι κάτι που δεν πέφτει από τον ουρανό". Όσο για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, επισήμανε πως το όραμα των ανθρώπων που έβαλαν τις βάσεις για μια ενωμένη Ευρώπη μετά τον πόλεμο δεν δικαιώθηκε. "Η Ευρώπη σήμερα λειτουργεί σαν ένα σούπερ μάρκετ, ο σκοπός είναι να δουλεύει η οικονομία, τίποτε άλλο. Και η απογοήτευση εξαπλώνεται".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL