Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Μελέτες για την ιστορία του φύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελέτες για την ιστορία του φύλου

Με το βιβλίο της Δήμητρας Βασιλειάδου, Στον τροπικό της γραφής. Οικογενειακοί δεσμοί και συναισθήματα στην αστική Ελλάδα, 1850-1930, οι εκδόσεις Gutenberg εγκαινιάζουν τη σειρά «Ιστορία του φύλου», πρώτη εκδοτική σειρά με αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Υπεύθυνες είναι οι ιστορικοί Έφη Αβδελά, Κατερίνα Δαλακούρα και Ελένη Φουρναράκη. Πρωταρχικός στόχος των επιμελητριών είναι να προωθήσουν πρωτότυπες μελέτες νέων –αλλά και λιγότερο νέων– ιστορικών που θέτουν στο επίκεντρο της δουλειάς τους την ιστορική συγκρότηση της έμφυλης διαφοράς στις διάφορες όψεις της.

Ας σημειωθεί ότι η σειρά εγκαινιάζεται σε μια στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ιστορία του φύλου έχει πια διαχυθεί και απορροφηθεί σε ευρύτερα εκδοτικά σύνολα. Λίγες είναι σήμερα οι εξειδικευμένες σειρές που παραμένουν σε λειτουργία στους μεγάλους διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Πρόκειται για έναν καλοδεχούμενο ετεροχρονισμό, γιατί οι επιμελήτριες θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια το σχετικό ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί στην Ελλάδα. Η νέα στροφή στην ιστορία του φύλου αποτυπώνεται πολλαπλά: σε μαθήματα που έχουν εισαχθεί στα πανεπιστήμια, στις διδακτορικές διατριβές που εκπονούνται, στην εκδοτική επιτυχία σχετικών βιβλίων, στα συνέδρια με τη μεγάλη συμμετοχή, αλλά και στην οργάνωση δυνάμεων. Ως προς αυτό το τελευταίο, οι επιμελήτριες της σειράς, μέλη οι ίδιες της δραστήριας Ομάδας για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου, ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσουν υλικό από τις συλλογικές δράσεις της αλλά και από τις έρευνες των μελών της. Προβλέπουν επίσης να εντάξουν στη σειρά μεταφράσεις ξένων μελετών για θέματα αιχμής της σχετικής έρευνας, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως εισαγωγή στο θέμα για το ευρύ κοινό, αλλά και ως εγχειρίδια για την πανεπιστημιακή διδασκαλία σε τμήματα ιστορίας, κοινωνιολογίας, ανθρωπολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών.

Έτσι, σύντομα θα ακολουθήσει ο συλλογικός τόμος που επιμελούνται η Δήμητρα Βασιλειάδου, ο Γιάννης Γιαννιτσιώτης, η Ανδρονίκη Διαλέτη και ο Γιώργος Πλακωτός, Ανδρισμοί. Αναπαραστάσεις, υποκείμενα και πρακτικές από τη μεσαιωνική μέχρι τη σύγχρονη περίοδο. Ο τόμος αντλεί από ανακοινώσεις που έγιναν στο ομώνυμο συνέδριο που οργάνωσε πριν δύο χρόνια η Ομάδα για την Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου και οι οποίες έχουν υποστεί συστηματική επεξεργασία. Έχουν επίσης προγραμματιστεί οι μεταφράσεις δύο σημαντικών πρόσφατων βιβλίων: Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη. Μια ιστορία του 20ού αιώνα (έκδοση του 2011), της Dagmar Herzog και Γράφοντας ιστορία του φύλου, της Laura Lee Downs (ανανεωμένη έκδοση του 2018).

Σύμφωνα με τις επιμελήτριες, «η σειρά προσφέρει την ευκαιρία σε όσες και όσους γράφουν ή έχουν στα συρτάρια τους μελέτες που αφορούν την ιστορία του φύλου να τις υποβάλλουν. Θα περάσουν μια διαδικασία κρίσης, όπως γίνεται συνήθως, και εφόσον γίνουν δεκτές, θα ενταχθούν στον προγραμματισμό της σειράς και των εκδόσεων Gutenberg».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL