Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Το υπουργείο Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού / "Έχε το νου σου στο παιδί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπουργείο Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού / "Έχε το νου σου στο παιδί"

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της στο υπουργείο Πολιτισμού, η Μυρσίνη Ζορμπά επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους το δικαίωμα των παιδιών και των νέων στο πολιτιστικό αγαθό χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Εντάσσοντας στους στρατηγικούς άξονές του την ευαίσθητη αλλά και ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα, το υπουργείο, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ, για πρώτη φορά ανοίγει τις πόρτες του και δίνει τον λόγο στα παιδιά, και σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί έναν μαραθώνιο δράσεων και εκδηλώσεων στις οποίες συστρατεύονται οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του, μουσεία, δήμοι και Περιφέρειες αλλά και η ΕΡΤ προκειμένου να αναδειχτούν ζητήματα αιχμής να καταδειχτεί ποικιλοτρόπως ότι "και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα των παιδιών".

Τη διαφορετική διάσταση του φετινού εορτασμού της Ημέρας των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη χώρα μας, τώρα που βγαίνει από τα Μνημόνια, επισημαίνει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου "να σχεδιάσουμε και να δεσμευτούμε όλοι, κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών σε έναν πολυετή μακροπρόθεσμο εθνικό σχεδιασμό".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι ανοίγει τις πορτες του Προεδρικού Μεγάρου, υποδέχεται και συζητάει μαζί με την υπουργό Πολιτισμού και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μαθητές από το 87ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο, το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και το 1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου.

Δυναμικός διάλογος

Αλλά και οι πόρτες του υπουργείου Πολτισμού ανοίγουν για έναν δυναμικό ανοιχτό διάλογο, κατ' αρχάς με μαθητές του Δημοτικού για τα δικαιώματα του παιδιού (12.30 μ.μ. - 1.30 μ.μ.), στον οποίο συμμετέχουν, εκτός από την υπουργό, και οι Ξένη Δημητρίου, Μαρία Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος για το παιδί του Δήμου Αθηναίων, Θεώνη Κουφονικολάκου, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Δημοσθένης Δασκαλάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Χαρά Κοτσίκου, ψυχολόγος, και οι μαθητές Φώτης Ψυχάρης, Μπάμπης Μπαλτάς, Λεμονιά Μπουλά, Σταυρουλα Καδόγλου και οι συνοδοί δάσκαλοί τους.

Ο διάλογος συνεχίζεται με μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου (2 μ.μ. - 3.30 μ.μ.) με μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, το 2ο Λύκειο Καματερού, τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου (Γυμνάσιο Περιστερίου), όπου, εκτός της υπουργού, συμμετέχουν ο γ.γ. Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου, οι Όλγα Αναγνωστοπούλου, νομικός, συνεργάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Βασίλης Παπακώστας, διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εύα Κογιαννάκη και Μυρσίνη Πυκνή, επιμελήτριες ανηλίκων, Κίρκη Πατσιαντά, νομικός από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς και η ψυχολόγος Χαρά Κοτσίκου.

Παρεμβάλλεται ξενάγηση ανηλίκων του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (1.30 μ.μ. - 2.15 μ.μ.), όπου θα μιλήσουν, εκτός της υπουργού, ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, οι Ξένη Δημητρίου, Θεώνη Κουφονικοκάλου, Αντώνης Τσουρέκης, διευθυντής Κ.Κ. Κορίνθου, και Χριστίνα Ζαραφωνίτου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο.

Για πρώτη φορά επίσης πραγματοποιείται στην ΕΡΤ Μαραθώνιος Δικαιωμάτων του Παιδιού (4 μ.μ.), στον οποίο συμμετέχει η υπουργός Πολιτισμού.

Και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, στο πλαίσιο της ξεχωριστής αυτής μέρας, υποδέχεται στον χώρο της ομάδα μαθητών Ρομά από 8 έως 12 ετών για να συμμετέχουν στην εκδήλωση "Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα όνειρά τους", ενώ το Εθνικό Θέατρο, μετά από αίτημα της γ.γ. Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, προγραμμάτισε δύο δωρεάν παραστάσεις του έργου "Τραμπάλα" για 100, στις 4 και 11 Δεκεμβρίου (12 μ.) και μία για την παράσταση "Πρίγκιπας και Φτωχός" στις 9 Ιανουαρίου, στο REX για 200 παιδιά. Παράλληλα, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με πρόεδρο την Αφ. Σταμπουλή.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις με αφορμή τη σημερινή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε κρατικές σκηνές, μουσεία και άλλους εποπτευόμενους οργανισμούς του ΥΠΠΟΑ και οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο avgi.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL