Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Το υπ. Εθνικής Άμυνας τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης / Στο Μπλοκ 15 "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπ. Εθνικής Άμυνας τιμά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης / Στο Μπλοκ 15 "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη

Στο εμβληματικό κτήριο "Μπλοκ 15" στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου -που ανοίγει για πρώτη φορά-, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές της ελευθερίας, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, με αφορμή τον πανελλαδικό εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στις 25 του μηνός, θα προβληθεί "Το τελευταίο σημείωμα" του Παντελή Βούλγαρη σε μια εκδήλωση ανοιχτή στους πολίτες. Η τέχνη στην προκειμένη περίπτωση γίνεται αγωγός μνήμης και η ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στον οποίο επικεντρώνεται η ταινία του Βούλγαρη, ιδωμένη στον χώρο όπου ο ήρωάς της μαρτύρησε, γίνεται αφορμή για αναστοχασμό μετατρέποντας την ιστορική μνήμη σε βιωματική εμπειρία.

Εκδήλωση ιδιαίτερου συμβολισμού, αν αναλογιστεί κανείς ότι οργανώνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Παναγιώτη Ρήγα, επιβεβαιώνει το μέγεθος μικρών πρωτοβουλιών όταν ένας κρατικός φορέας που έχει καταχωρηθεί με αρνητικο ορόσημο στο κοινωνικό φαντασιακό προτάσσει στη δημόσια σφαίρα ιστορικές περιόδους που, αν και σφράγισαν την πρόσφατη ιστορία του τόπου, για χρόνια δεν συζητήθηκαν, δεν τιμήθηκαν. Μέσα από την προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τιμά για πρώτη φορά τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σ' αυτόν τον εμβληματικό χώρο, ποτίζει με την έννοια της δημοκρατίας στρατιωτικούς χώρους και θωρακίζει απέναντι στους σημερινούς κινδύνους.

Από το κτήριο - κολαστήριο του "Μπλοκ 15" και το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, πέρασαν περισσότεροι από 21.000 κρατούμενοι αγωνιστές της ελευθερίας. Ανάμεσά τους βρέθηκαν πολλοί Έλληνες εβραίοι, που στη συνέχεια οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης στη Γερμανία, αλλά και χριστιανοί που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Πάνω από 700 από τους χιλιάδες κρατουμένους του εκτελέστηκαν στην Καισαριανή και 200 απ' αυτούς την Πρωτομαγιά του 1944. Ανάμεσά τους ο κομμουνιστής συνδικαλιστής Ναπολέων Σουκατζίδης.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνολικά προβολές, δύο κάθε ημέρα, στις 6 μ.μ. και στις 8.30 μ.μ.

Η είσοδος στο Στρατόπεδο "Καραϊσκάκη Α'" (ΣΔΒ) θα γίνεται μόνο με ονομαστικές προσκλήσεις, τις οποίες όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν θα πρέπει να τηλεφωνήσουν στα 210 6598337 και 210 6598315. Όλοι οι προσκεκλημένοι θα πρέπει να φέρουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Όσοι μεταβούν με ΙΧ θα μπορούν να σταθμεύσουν μέσα στο στρατόπεδο, κοντά στο Μπλοκ 15, ενώ για τους υπόλοιπους θα εκτελούνται τακτικά δρομολόγια με mini bus από την κεντρική πύλη έως το Μπλοκ 15. Οι προσκεκλημένοι παρακαλούνται να βρίσκονται στον χώρο της προβολής 15' πριν από την έναρξη.

Πρόσβαση: Όσοι θα πάνε στο στρατόπεδο από Αθήνα μέσω Λ. Αθηνών, περίπου 250 μέτρα μετά το σούπερ μάρκετ "AB Bασιλόπουλος", Λ. Αθηνών 242, κάνουν δεξιά στροφή στην οδό Ρίμινι, απέναντι από το κολυμβητήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL