Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού στον Ηρακλή Παπαϊωάννου: / Παραίτηση για τη δημιουργία εντυπώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι απαντά η υπουργός Πολιτισμού στον Ηρακλή Παπαϊωάννου: / Παραίτηση για τη δημιουργία εντυπώσεων

Με μια αυστηρή επιστολή η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά απαντά στις δύο επιστολές με τις οποίες ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου δήλωσε την επιθυμία να παραιτηθεί από τη θέση του. Καταλογίζοντας μη αρμόζουσα συμπεριφορά και κάνοντας λόγο για "δημιουργία εντυπώσεων" εκ μέρους του η Μ. Ζορμπά επισημαίνει παράλληλα ότι σύντομα θα προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας στο πλαίσιο του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μοmus.

Η υπουργός θυμίζει καταρχάς στον κ. Παπαϊωάννου ότι γνώριζε, όπως όλοι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των μουσείων που συνενώθηκαν, ότι με την έναρξη της ισχύος του νόμου για το Momus, στις 5 Νοεμβρίου, έληξε αυτοδικαίως η θητεία όλων τους. "Εσείς όμως" επισημαίνει "την παραμονή της ψήφισης του νόμου αναγγείλατε την επιθυμία σας να παραιτηθείτε από τη θέση ευθύνης που κατείχατε, επικαλούμενος τη συνέχιση του εργασιακού καθεστώτος έξι εργαζόμενων, κάτι που το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε απορρίψει ως αντίθετο στον νόμο. Στη συνέχεια, επαναλάβατε αυτήν σας την απόφαση μετά την ίδρυση του Momus, ζητώντας με επιστολή σας προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητώντας από εμένα την τακτοποίηση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έξι εργαζομένων οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες προς το Μουσείο Φωτογραφίας αλλά αποσιωπώντας ότι τους απασχολούσατε μέσω εταιρειών που είχαν αναλάβει εργολαβίες, παρότι γνωρίζατε ότι κάτι τέτοιο ήταν νομικά ανέφικτο και κοινωνικά μη ορθό. Η δημιουργία εντυπώσεων που προσπαθήσατε να προκαλέσετε ενώ εσείς μιλούσατε εκ του ασφαλούς, δεδομένου ότι κατέχετε οργανική θέση στο Μουσείο Φωτογραφίας και παραμένετε μόνιμος υπάλληλος του Momus, θεωρώ ότι δεν ήταν η αρμόζουσα.

Κανονικά, κύριε Παπαϊωάννου, με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου για το Momus θα παραμένατε στη θέση σας ως καλλιτεχνικός διευθυντής προσωρινά μέχρι την επιλογή νέου διευθυντή κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Ωστόσο, το Δ.Σ. του Momus σας πρότεινε να συνεχίσετε το έργο σας παραμένοντας στη θέση σας ως αναπληρωτής του εαυτού σας! Χαίρομαι που δεχτήκατε. Έτσι φροντίζετε τελικά για τη λειτουργία του Μουσείου Φωτογραφίας, η οποία επιπλέον διασφαλίζεται απόλυτα και επειδή, με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, το προσωπικό των τριών μουσείων που συνενώνονται καθίσταται μια ενιαία δεξαμενή ικανού προσωπικού. Από αυτήν θα αντληθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός των στελεχών και για την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας, αυτή τη φορά χωρίς παράτυπες εκμισθώσεις εργαζομένων αλλά, αντίθετα, με πλήρη νομιμότητα!" υπογραμμίζει η υπουργός καταλήγοντας: "Τα παραπάνω ελπίζω να καθιστούν σαφή τη σταθερή θέση του ΥΠΠΟΑ να υποστηρίξει τους πολιτιστικούς οργανισμούς χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας τους".

Ο κ. Παπαϊωάννου, όπως είναι γνωστό, επικαλούμενος το εργασιακό καθεστώς έξι εργαζομένων του μουσείου, έστειλε την πρώτη επιστολή του στις 24 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την ψήφιση στη Βουλή του νόμου 4572/2018 (ΦΕΚ 188Α/5-11-2018), ο οποίος συνενώνει τα τρία μουσεία εικαστικών τεχνών της Θεσσαλονίκης σε έναν Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών (Momus), και τη δεύτερη στις 2 Νοεμβρίου.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL