Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σκηνικές παρουσίες της ζωής

Οπτικές

Της Λήδας Καζαντζάκη

 

«Η ζωή είναι ένα τεράστιο θέατρο όπου παίζεται η ίδια τραγωδία με διαφορετικούς τίτλους» υποστήριζε ο Γερμανός φιλόσοφος ενός αθεϊστικού πεσιμισμού Άρτουρ Σοπενχάουερ. Κι εμείς οι κοινοί συντελεστές της, που εξ ανάγκης ή οικειοθελώς, με δυσκολία ή με τη βούλησή μας υποδυόμαστε τους ίδιους, διαφορετικούς σε κάθε εποχή ρόλους στην οικογένεια και στις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, στις κοινωνικές συνεστιάσεις με φίλους και γνωστούς. Μεταπλάθοντας την καθημερινότητά μας σε μια εγκόσμια σκηνή που η τέχνη αναπαράγει από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και τανάπαλιν.

Είναι ο ζωγραφικός, ονειρικός και εφιαλτικός κόσμος της Γωγώς Ιερομονάχου που παρουσιάζεται στην Γκαλερί Αlma στο Κολωνάκι. Συντίθεται πάνω σε καμβάδες μεγάλου μεγέθους με πρόσωπα ελλειπτικά σαν σπασμένα εκμαγεία και πρόσωπα κωμικοτραγικά, βγαλμένα σαν από έργα του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, του Σαίξπηρ και του Ίψεν. Αναδύεται μέσα από το σκοτάδι όπως οι τρομακτικές, κραυγάζουσες «Μέδουσες» και οι θλιμμένοι «Βάκχοι» του κατεξοχήν μάστορα της φωτοσκίασης του μπαρόκ Καραβάτζο. Ψυχογραφείται φωτορεαλιστικά με τον χρωστήρα της σε μάσκες ανθρώπων που κρύβονται όπως οι σύγχρονοι ιθαγενείς- γελωτοποιοί του εμπορευματοποιημένου τουρισμού που έχουν εναπομείνει σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Εμπλουτισμένες με τα διακοσμητικά, λαμπερά στοιχεία του εκφραστή της αυστριακής ομάδας της «Απόσχισης» στη χαραυγή του 20ού αιώνα Γκούσταβ Κλιμτ. Που ενισχύουν τη νοσηρότητα του φετιχισμού τους. Χάνεται και διαχέεται εν τέλει μέσα στις εξπρεσιονιστικές, αφαιρετικές πινελιές της που δίνουν ώθηση στην ίδια την καλλιτέχνιδα αλλά και στον θεατή του έργου της να υπερβεί τα στερεότυπα και τα πρότυπα. Φανερώνει την προσπάθειά της να διαρρήξει με όχημα την απτή ύλη του χρώματος και την αποτύπωσή του ως ενσάρκωση της ανθρώπινης ψυχής, τις συμβάσεις που εγκλωβίζουν το είναι μας.

Info: Γωγώ Ιερομονάχου, «ne.ni.o- omnia vanitas»

Αlma contempory art gallery, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι

Διάρκεια έκθεσης: 25 Οκτωβρίου - 24 Νοεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Τετ./Σαβ.: 12.00-16.00, Πέμ./Παρ.: 12.00-20.00

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο