Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ζητούμενο να κατέβει η τέχνη από τον Παρνασσό...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητούμενο να κατέβει η τέχνη από τον Παρνασσό...

"Το ζητούμενο από την Μπιενάλε ANTΙ είναι να ανανεώσει το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας, να παρακινήσει καλλιτέχνες και επισκέπτες να σκεφτούν ριζοσπαστικά και να ανοίξουν διάλογο μεταξύ τους αλλά και με τους πιο απίθανους συνομιλητές, να μας κάνει να δούμε τα πράγματα και τον εαυτό μας ανάμεσά τους, διαφορετικά, εκτός πλαισίου, από οπτικές γωνίες που δεν είχαμε ώς τώρα σκεφτεί" υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη χθεσινή επίσκεψή της στην Μπιενάλε της Αθήνας, επιλέγοντας το παλιό κτήριο του ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου, δίπλα στην Παλιά Βουλή, ως πρώτο σταθμό της περιήγησής της στη διοργάνωση που μαζί με το παλιό ξενοδοχείο Εσπέρια και τη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη της Βουλής αποτελούν τους βασικούς εκθεσιακούς χώρους της.

Προσδοκούμε, συμπλήρωσε η υπουργός, "οι Μπιενάλε όπως και τα τόσο ενδιαφέροντα φεστιβάλ κινηματογράφου που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα, να αποτελέσουν κόμβους μιας νέας ανεξάρτητης πολιτικής για τον πολιτισμό, μακριά από πατερναλισμούς και αποκλεισμούς. Χρειάζεται να σκεφτούμε πώς μπορεί η σύγχρονη τέχνη να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και να συντονιστεί με τις κοινωνίες της πολυπολιτισμικότητας, της κρίσης, της κατάτμησης, της ρευστότητας και των συχνών εναλλαγών, της ψηφιακής πραγματικότητας, των πολλαπλών και παράλληλων επιπέδων, των πολώσεων, της υβριδικότητας. Πώς μπορεί η τέχνη να κατεβεί από τον Παρνασσό, να βγει από τις απαστράπτουσες αίθουσες των εκθέσεων και να συνομιλήσει με το ποικίλο πλήθος που κυκλοφορεί στους δρόμους. Πώς μπορεί να μεταφράσει το ιδίωμα της πρωτοπορίας στις γλώσσες που ακούγονται γύρω μας χωρίς να θυσιάσει τα νοήματα που θέλει να μεταδώσει".

Με τον τίτλο "ΑΝΤΙ" που επέλεξε η ομάδα των επιμελητών της, Stefanie Hessler, Κωστής Σταφυλάκης και Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης), η φετινή Μπιενάλε εστιάζει σε ποικίλες στάσεις αντίθεσης και μη συμμόρφωσης που έχουν αναδυθεί μέσα από τη δεκαετή κρίση και έχουν αποκτήσει κοινωνική δυναμική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL