Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Υπουργείο Πολιτισμού / Ανακοινώνονται σήμερα τα ακίνητα που εξαιρούνται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Ανακοινώνονται σήμερα τα ακίνητα που εξαιρούνται

Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει σήμερα τον ονομαστικό κατάλογο όλων των ακινήτων που εξαιρούνται από τα 10.119 τα οποία βρίσκονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών προς μεταβίβαση στο υπερταμείο, καθώς και εκείνων που οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας και των σκοπών τους.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προσέφυγε στο ΣτΕ μαζί με τους δημάρχους Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και Σπάρτης Ευάγγελο Βαλιώτη, "απαιτώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε θεσμικές πράξεις εξαίρεσης των ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ από κάθε μεταβίβαση ακινήτων προς την ΕΤΑΔ και το υπερταμείο, ώστε να μην έχει πλέον αντικείμενο αυτή η αίτηση ακύρωσης".

Στην προσφυγή του ζητά την ακύρωση τόσο της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2317/Τ. Β'/19.6.2018 όσο και της απόφασης του υπουργού Οικονομικών περί «Μεταβίβασης κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), σύμφωνα με την αριθμ. 86/18.06.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2320/Τ. Β'/19.6.2018, γ.), κάθε άλλης συναφούς, προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης της διοίκησης, κατά το μέρος που αφορούν τα ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται μεταξύ των 10.119 ΚΑΕΚ ακινήτων στο Παράρτημα Ι της με αριθμό 86/18.6.2018 (ΦΕΚ 2317/Β/19.6.2018) απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Από πλευράς του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ταυτοποιήσει 587 ΚΑΕΚ από 36 νομούς της χώρας και, όπως σημειώνει, "πιθανόν αυτά να είναι μόλις τα μισά από τα πραγματικά ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα". Στον κατάλογο των ακινήτων που δίνει στη δημοσιότητα, μεταξύ των μνημείων αυτών περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας (οξύμωρο, εν όψει της προετοιμασίας για την Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021!), ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, ολόκληρη η Σπιναλόγκα, τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Επταπύργιο, η Παναγία Αχειροποίητος, το Γαλεριανό Συγκρότημα και πολλά άλλα μνημεία που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, το δάσος του Σέιχ Σου που είναι κηρυγμένο ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων των Αιγών (Βεργίνα), ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, το παλιό και το νέο φρούριο στην πόλη της Κέρκυρας, που έχει εγγραφεί στο σύνολό της ως Μνημείο της UNESCO, εκτεταμένα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που επίσης είναι εγγεγραμμένος στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, μνημεία των Ιωαννίνων (όπως το Φετιχιέ Τζαμί, το Τζαμί Καλούτσιανης, η οικία Μίσιου), μνημεία στο Κάστρο Τρικάλων, στο Κάστρο της Άρτας, στο Κάστρο της Πάτρας, το ρωμαϊκό ωδείο και αμφιθέατρο της Πάτρας, το φρούριο Ιτζεδίν στη Σούδα Χανίων, ακίνητα εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Πλευρώνας, η οικία Μενάνδρου στη Μυτιλήνη, το ιερό της Ταυροπόλου Αρτέμιδος στη Λούτσα Αττικής, ο αρχαιολογικός χώρος στο Λευκαντί της Εύβοιας, ο αρχαιολογικός χώρος των Φθιωτίδων Θηβών στη Μαγνησία, τμήματα του αρχαιολογικού χώρου της Κυνόσουρας Σαλαμίνας, η αρχαία ακρόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Σπάρτης (αρχαίο Θέατρο, ναός της Χαλκιοίκου Αθηνάς, Βασιλική του Οσίου Νίκωνος, «τάφος» του Λεωνίδα), οι αστικές πύλες του Πειραιά, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό, αρχαιολογικά μουσεία, όπως του Ηρακλείου, της Σπάρτης, της Καλαμάτας, του Αργοστολίου, της Πάτρας, της Μυτιλήνης, της Χαλκίδας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας κ.ά.

Εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη συνέντευξή της στην "Αυγή" της Κυριακής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθρμισης για το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "με τον κατάλογο παράλληλα εξετάζουμε αν είναι απαραίτητο να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να αφορά την καλύτερη προστασία των μνημείων από οποιαδήποτε μελλοντική απειλή".

Αναμένοντας σήμερα τον πλήρη κατάλογο του υπουργείου ίσως θα είχε ενδιαφέρον, τώρα που το θέμα βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας, να ανατρέξει κανείς στον ίδιο τον αρχαιολογικό νόμο, τον 3028 του 2002. Ο νόμος προβλέπει ότι από οποιαδήποτε μεταβίβαση εξαιρούνται τα μνημεία έως το 1453, διότι ανήκουν αυτοδικαίως στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως δεν χρειάζονται κήρυξη. Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι τα μνημεία από το 1453 έως το 1830 προστατεύονται αυτοδικαίως, ωστόσο εφόσον υπάρχει ιδιοκτησία ιδιώτη μπορούν να μεταβιβαστούν. Όσο για τα μνημεία μετά το 1830, για να υπαχθουν στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, πρέπει να κηρυχθούν νεότερα μνημεία ωστόσο και μετά την κήρυξή τους, εφόσον ανήκουν σε ιδιώτη, επιτρέπεται η μεταβίβαση. Μήπως το υπουργείο, δεδομένης της αφορμής, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα κενά του Ν. 3028/2002 και να προχωρήσει σε επικαιροποίησή του;

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL