Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Περπατώντας στην πόλη / Το Γκάζι της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περπατώντας στην πόλη / Το Γκάζι της Αθήνας

Του Άγγελου Μανταδάκη

Γκάζι ονομάζουμε σήμερα την περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερά Οδό και τις εγκαταστάσεις του παλιού Φωταερίου Αθηνών που ιδρύθηκε το 1857.

Η παλιά ονομασία ήταν το γνωστό μας Γκαζοχώρι.

Επικράτησε όμως το Γκάζι αφού ήταν πιο σύντομο σαν λέξη. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι το Γκαζοχώρι ήταν συνώνυμο των οίκων ανοχής που άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή από το 1910. Τότε, ο "γκαζοχωρίτης" ήταν ο μόνιμος πελάτης και επισκέπτης των οίκων ανοχής στην περιοχή και "γκαζοχωρίτισσα" η κάθε ιερόδουλος που δούλευε εκεί.

Γύρω από το εργοστάσιο φωταερίου άρχισαν σταδιακά να οικοδομούνται στα μέσα του 20ού αιώνα χαμηλές κατοικίες με λίγα δωμάτια και μεγάλες αυλές που φιλοξενούσαν πολυμελείς οικογένειες των Αθηνών. Επρόκειτο για υποβαθμισμένη περιοχή, ενώ χαρακτηριστικός δρόμος ήταν η οδός Βουταδών, η οποία και σήμερα αποτελεί τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της γειτονιάς.

Το 1967, εξαιτίας των δύσκολων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη βόρεια Ελλάδα, οικογένειες μουσουλμάνων κατέβηκαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στο Γκάζι αναζητώντας εργασία στο εργοστάσιο παραγωγής αεριόφωτος. Με το πέρασμα των ετών, στην περιοχή σταδιακά άνοιξαν πολυάριθμα συνεργεία αυτοκινήτων και συναφή καταστήματα.

Μετά το 2000, το Γκάζι παρουσιάζει τάσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης. Στην περιοχή λειτουργούν πλέον νυχτερινά κέντρα, καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Έχει επίσης ανεγερθεί παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη που εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή της περιοχής. Σημείο κατατεθέν αποτελεί η Τεχνόπολις των Αθηνών, που λειτουργεί σήμερα ως πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο. Επίσης, χαρακτηριστικό της ανάπτυξης της περιοχής υπήρξε η λειτουργία του σταθμού μετρό του Κεραμεικού, που τη συνδέει με το Θησείο.

Η σχέση των μόνιμων κατοίκων με τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών καταστημάτων υπήρξε και εξακολουθεί να είναι προβληματική και να προκαλεί τις εύλογες διαμαρτυρίες και ενστάσεις (για ηχορύπανση, parking κ.λπ.) που εκφράζονται κυρίως από τον πολιτιστικό σύλλογο που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL