Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Κώστας Γαβράς: / Οι δυσκολίες μένουν στην καρδιά του λαού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβράς: / Οι δυσκολίες μένουν στην καρδιά του λαού

Φανερά συγκινημένος, ο "διεθνής" Κώστας Γαβράς αποδέχτηκε την Παρασκευή το βράδυ τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα που του απένειμε το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών, ο αναπληρωτής πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συνολική προσφορά του Κώστα Γαβρά στον χώρο των γραμμάτων και της έβδομης τέχνης είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς παγκοσμίως, καθώς αναδεικνύει διαχρονικές πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες μέσα από μια έντονα πολιτικοποιημένη ματιά».

Ο Κώστας Γαβράς στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα μίλησε με πολλούς ανθρώπους, γνωστούς και άγνωστους, στα νησιά, στην Πελοπόννησο, προσπαθώντας να καταλάβει τι απασχολεί τον κόσμο, ποια είναι τα προβλήματά του στα χρόνια της κρίσης. «Οι δυσκολίες περνούν, αλλά οι συνέπειες μένουν στην καρδιά και στον νου πολύ καιρό, όπως οι πυρκαγιές και τα θύματά τους» είπε χαρακτηριστικά.

Μνημόνευσε επίσης ένα δημοσιογραφικό κείμενο σε ελληνική εφημερίδα με τίτλο "Συναίνεση", τονίζοντας ότι «όσοι παρακολουθούν την Ελλάδα από απόσταση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματά της είναι η απουσία συναίνεσης».

Παρόντες στην τελετή ήταν η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Παντελής Βούλγαρης με τη σύζυγό του Ιωάννα Καρυστιάννη, η πρόεδρος της Ταινιοθήκης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Κομνηνού, ο Γιάνης Βαρουφάκης (του οποίου το βιβλίο «Ανίκητοι ηττημένοι» αποτελεί τη σεναριακή βάση για τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL