Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Σύντομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύντομα

Συναυλία για τον αγώνα και τη λευτεριά

Ήταν 12 Οκτωβρίου 1944 όταν η Αθήνα απελευθερωνόταν από τον γερμανικό ζυγό. Απόψε, ανήμερα της επετείου Απελευθέρωσης, στις 7 το απόγευμα, στο Πάρκο Ελευθερίας, η Μαρία Φαραντούρη και η Ρίτα Αντωνοπούλου θα τραγουδήσουν για τον πόλεμο, τον αγώνα και τη λευτεριά. Στη συναυλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», θα ακουστούν έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Θάνου Μικρούτσικου. Στο πιάνο θα είναι ο Θοδωρής Οικονόμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Απελευθέρωση της Αθήνας


Με αφορμή την επέτειο των 74 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/i-apeleytherosi-tis-athinas-12-oktovrioy-1944/ την εκπομπή «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης - Απελευθέρωση». Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944, βασισμένη κυρίως στις προφορικές μαρτυρίες των αγωνιστών της. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στα γεγονότα του δεύτερου μισού του 1944 και στη σταδιακή απελευθέρωση της Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Βογιάζου, κλείνει με βιντεοσκοπημένα πλάνα πανηγυρισμών της λήξης του Β' Παγκόσμιου Πολέμου σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ εκφράζεται και το παράπονο για τις τραγικές εξελίξεις του Εμφύλιου πολέμου που θα ακολουθήσει και θα σκιάσει το έργο της Εθνικής Αντίστασης. Οι μαρτυρίες διανθίζονται από πλούσιο κινηματογραφικό, φωτογραφικό και έντυπο υλικό.

Μεγάλη επισκεψιμότητα

Περισσότερες από μισό εκατομμύριο επισκέψεις (528.000) δέχθηκε τον Σεπτέμβριο το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σημειώνοντας 75,8% αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το ποικίλο πρόγραμμα περιελάμβανε από μοντέρνο χορό, σύγχρονη λογοτεχνία και πλαστικές τέχνες έως έθνικ μουσική και hard rock, πλήθος εργαστηρίων και αθλητικών δραστηριοτήτων, κινηματογραφικές προβολές, αλλά και την εμβληματική έκθεση γλυπτικής της Σοφίας Βάρη στην Αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL