Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αποκρυπτογραφώντας το νόημα που αφήνουν οι αρχαίοι γλύπτες / "Αγγελιοφόρος" από τη Μελβούρνη στην οδό Πειραιώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκρυπτογραφώντας το νόημα που αφήνουν οι αρχαίοι γλύπτες / "Αγγελιοφόρος" από τη Μελβούρνη στην οδό Πειραιώς

Aντλώντας την έμπνευσή του από το άγαλμα της θεάς Ίριδας που κοσμούσε το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, ο Αυστραλός γλύπτης Jinks παρουσιάζει από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς το έργο του “Αγγελιοφόρος”, ένα εντυπωσιακού μεγέθους άγαλμα νέας, γυμνής γυναίκας με χρυσά φτερά στους ώμους.

Θεά του γοργού αγγελιοφόρου με την ικανότητα να επικοινωνεί ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους, η Ίριδα, που μπορούσε να κινείται πέρα από το βασίλειο των ζωντανών και μεταφερόταν ελεύθερα στον Κάτω Κόσμο, λειτουργεί ως μια αλληγορία σε πολλά επίπεδα.

Δημιουργώντας ένα έργο με τις ρίζες του στην κλασική γλυπτική και τη μυθολογία, ο Jinks αναζητά τη σύνδεση με μια αρχαία παράδοση, καθοδηγούμενος από τις σύγχρονες ευαισθησίες και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ενός σύγχρονου γλύπτη.

Η Ίριδα είναι για τον Αυστραλό δημιουργό μια μεταφορά για τον τρόπο που παρατηρούμε τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ενώ απέχουμε περισσότερα από 2.000 χρόνια από τους δημιουργούς τους, αν εστιάσουμε σε λεπτομέρειες -στα περιγράμματα του μαρμάρου, στις λεπτές κινήσεις του γλύπτη, στην απαλή φροντίδα που περιβάλλει τη διαμόρφωση των σωμάτων και στην αντίσταση των εργαλείων πάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια-, το χάσμα ανάμεσα στο σύγχρονο και το αρχαίο περιορίζεται. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε το νόημα και το συναίσθημα που αφήνουν πίσω τους οι αρχαίοι γλύπτες, για τους οποίους τα έργα υπήρξαν ένας ύμνος στη δύναμη και το μεγαλείο των θεών.

Η μορφή της Ίριδας να ατενίζει τη Στύγα θυμίζει τη ματιά μας στην ιστορία μέσα από τον φακό του μύθου και της μνήμης, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Το γλυπτό παίζει τον ρόλο του αγγελιοφόρου, προσκαλώντας μας να κινηθούμε πίσω από την αυλαία και να εισχωρήσουμε σε έναν απομακρυσμένο, αλλά και παράξενα οικείο κόσμο.

Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία του Hellenic Museum της Μελβούρνης με το Μουσείο Μπενάκη και είναι η πρώτη συνεργασία στην Ελλάδα των δύο φορέων, διαρκεί έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL