Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

"Η Μνήμη της Επανάστασης» στη Λάρισα

Η έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», μετά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, παρουσιάζεται, σε νέα εκδοχή της, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την προσέγγιση 78 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που "συγκλόνισαν" τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα. Η έκθεση επικεντρώνεται σ' έναν ξεχωριστό προβληματισμό με τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, αλλά και τους πειραματισμούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν τον νοηματικό της άξονα.

Ο Μπόρις Μπερεζόβσκι στο Ηρώδειο

Ο διάσημος πιανίστας Μπόρις Μπερεζόβσκι, που μαγεύει το κοινό με την ανυπέρβλητη τεχνική του όσο και τον βαθυστόχαστο σκεπτικισμό και την εσωτερικότητα των ερμηνειών του, εμφανίζεται τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο σε μια συναυλία με μελωδίες και μουσικές για μπαλέτο, βαλς μαζούρκες, σερενάτες και έργα για πιάνο και ορχήστρα των Φρεντερίκ Σοπέν και Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Με τον Μπερεζόβσκι θα συμπράξει η φημισμένη Ρωσική Κρατική Ορχήστρα Εγχόρδων της Φιλαρμονικής της Μόσχας, μια από τις κορυφαίες ορχήστρες εγχόρδων του κόσμου που θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό την μουσική διεύθυνση του Αλεξέι Ούτκιν. Η εκδήλωση, που οργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Στις 8.30 μ.μ.

Ο Μιχάλης Σιγανίδης στη Στέγη

Ο Μιχάλης Σιγανίδης συναντά τον εμβληματικό σαξοφωνίστα της τζαζ Evan Parker, αλλά και τους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του. Μπέκετ, Σαχτούρης, μουσικοί σε βιτρίνες, κοινό που κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσά τους, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα, θα συναντηθούν στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης από 12 έως 14 Οκτωβρίου, στην παράσταση Who[’s] is Who[on]. Ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής, με απόλυτα προσωπικό στίγμα και μακρά σταδιοδρομία, ο Σιγανίδης, έρχεται στη Στέγη με ένα μουσικό και οπτικό installation, όπου συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες του με τους οποίους τον συνδέουν χρόνια κοινής πορείας.

“Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως”

Το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως» κάνει πρεμιέρα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, εγκαινιάζοντας τον κύκλο Θέατρο στη Βιβλιοθήκη.

Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής δραματοποιούν το διήγημα αφηγούμενοι την ιστορία τού “Rio Grande”, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία της εποχής, που ταξιδεύει από τον Πειραιά έως τη Νάπολη της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο ποιητής και αφηγητής της ιστορίας συναντά μια παιδική του φίλη και τον βαθύπλουτο πατέρα της. Οι νέοι ερωτεύονται αλλά ο πατέρας έχει άλλα σχέδια για την κόρη του. Οι δύο ερωτευμένοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν όλες τις αποστάσεις που τους χωρίζουν, την ηλικιακή, τη γεωγραφική, αλλά όχι την κοινωνική, όπως την ορίζει το χρήμα. Η ιστορία εκτυλίσσεται σαν αεράκι πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου.

* Το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ (μονάδα ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες) και το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ πραγματοποιούν στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, Ακαδημίας 18, 1ος όροφος, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., την εκδήλωση-συζήτηση: «Αναζητώντας νέες εστίες: Άνθρωποι σε κίνηση, κοινωνίες σε στάση;» με την συμμετοχή των Yolla Moukarzel, Mariam Mzoughi, Ozlem Legat, Μonica Serrano, Francisco Collazos και Νίκου Γκιωνάκη.

* Η εκδήλωση «Φαίδρος: ένας διάλογος για το Ωραίο και τον Έρωτα» οργανώνεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου με περιήγηση στην έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» και ανάγνωση του πλατωνικού "Φαίδρου" στο Αίθριο από τη Ρούλα Πατεράκη και τον Ιωάννη Μελισσανίδη. Από τις 4.30 μ.μ.

* Η παράσταση “Η θυσία του Αβραάμ” θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο απόψε σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή και Αντώνη Παπαγγελή, με τη συμμετοχή των Νικήτα Τσακίρογλου, Δέσποινας Μπεμπεδέλη, Γρηγόρη Βαλτινού, Ψαραντώνη, Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ, μουσικούς και χορευτές. Στις 8.30 μ.μ.

* Η παράσταση "Γκυγιώμ, γλυκιά μου" παρουσιάζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη από 9 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, σε σκηνοθεσία Άννας Χατζησοφιά.

* Το «Άξιον εστί» και η «Αποκάλυψη» σε α' παγκόσμια εκτέλεση από τους μουσικούς της Καμεράτας, τον Γιώργο Πέτρου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Δημήτρη Πλατανιά, τον Νίκο Καραθάνο, στις 12 Οκτωβρίου και στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

* Η ομάδα Θαλής + Φίλοι παρουσιάζουν την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ. στο Μουσείο των Ηρακλειδών την εκδήλωση “Ένα Βιβλίο, μια Περιπέτεια” με ομιλητές τους Ιωάννα Δοργιάκη, Κύρα Κοτζιά, Τεύκρο Μιχαηλίδη, Σταυρούλα Παπανικολάου, Άλκηστι Πατρινέλη, Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο.

* Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εγκαινιάζει συνεργασία με το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, με τη συναυλία «Από τον Μάνο Χατζιδάκι στον Isaac Albeniz» σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Φουαγιέ.

* Στο Poems 'n' Crimes ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά με τον σολίστα του μπουζουκιού Νίκο Τατασόπουλο, την Εύα Ξένου, τον Νώε Ζαφειρίδη και τον Γιάννη Νιάρχο, απόψε στις 9.30 μ.μ., Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι.

* Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Παρασκευά Καρασούλου "Polaroid. Ποιήματα Χαϊκού" (εκδ. Μικρή Άρκτος) την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL