Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Οι φίλοι της Αρλέτας στο Ηρώδειο

Μια συναυλία που θα διατρέξει το έργο και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσωπικότητα της Αρλέτας, μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών φωνών και ιδιοσυγκρασιών, που είτε μοιράστηκαν στιγμές και αγάπη με την ίδια είτε εμπνεύσθηκαν από εκείνη στη δική τους πορεία, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο. Θα ακουστούν επίσης ποιήματα, κείμενα και στίχοι της από ηχογραφήσεις αρχείου, αλλά και σε ελεύθερη ανάγνωση από τη Λυδία Φωτοπούλου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Στέλιου Κρασανάκη και τη μουσική επιμέλεια του Θύμιου Παπαδόπουλου. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα, σύμφωνα με τις επιθυμίες των συγγενών και οικείων της Αρλέτας και της ίδιας. Θα είναι εκεί ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης και φίλος της, ο τραγουδοποιός που βρίσκεται πίσω από μεγάλες της επιτυχίες, η Τάνια Τσανακλίδου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Μαρίζα Ρίζου, η Λένα Κιτσοπούλου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Χρήστος Θηβαίος, η Βίκυ Καρατζόγλου, η Ντόρα Μπακοπούλου, η Sunny Μπαλτζή, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, ο Γιώργης Χριστοδούλου, η Angelika Dusk, οι Them There Craig Walker (Archive) & Phoebe Killdeer (Nouvelle Vague). Οι πόρτες ανοίγουν στις 8 μ.μ., ώρα έναρξης 9 μ.μ.

"Τίμων ο Αθηναίος" στο Rex

Ο "Τίμων ο Αθηναίος" των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον, ένα έργο για τον πλούτο, το χρέος, τη φιλία, την κολακεία, τη γενναιοδωρία, την αχαριστία, παρουσιάζεται από την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Rex σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., ζει πολύ πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες. Ξοδεύει την περιουσία του σε δώρα προς φίλους και απολαύσεις στις οποίες συμμετέχει ολόκληρος ο αντρικός κόσμος της Αθήνας. Σύντομα οι φιλίες του Τίμωνα θα δοκιμαστούν και όσοι ευεργετήθηκαν από τον ίδιο θα κληθούν να αποδείξουν τη φιλία τους απέναντί του. Στον ρόλο του Τίμωνα ο Βασίλης Ανδρέου.

"Το χαμόγελο της Τζοκόντας" και "Ο μεγάλος Ερωτικός"

Με δύο εμβληματικά έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας ανοίγει ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις στις 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" και τον "Μεγάλο Ερωτικό", σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζιδάκι. Στη νέα ανάγνωση του "Μεγάλου Ερωτικού", το έργο θα ερμηνεύσουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Δήμητρα Σελεμίδου. "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" είναι έργο - ορόσημο για τη μεταπολεμική ελληνική δημιουργία, που αμφισβητεί τα στεγανά μεταξύ λόγιου και λαϊκού. Είναι η ώριμη έκφραση του λυρικού κόσμου του Χατζιδάκι, που κινείται επιδέξια μεταξύ συμφωνικής και δημοφιλούς μουσικής. Στον "Μεγάλο Ερωτικό" ο Χατζιδάκις μελοποίησε Ελύτη, Καβάφη, Σαπφώ, Σαραντάρη, Γκάτσο, Σολωμό, Ευριπίδη, Χορτάτζη, Σολομώντα και ένα ποίημα της Μυρτιώτισσας, το οποίο στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του έργου.

Σαββόπουλος, Μαρίνα Σάττι και "Αλκμάν"

Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά και παρουσιάζει απόψε στη σκηνή του Ηρωδείου δύο καινούργιες μουσικές δυνάμεις: Την ομάδα "Μαρίνα Σάττι, Fonés και Chόres" και την ομάδα "Αλκμάν". Η νέα αυτή μουσική παραγωγή του Σαββόπουλου παρουσιάζεται από ένα σύνολο άνω των σαράντα μουσικών, χορωδών και τραγουδιστών, στο πλαίσιο της καμπάνιας για την πρόληψη του γυναικείου καρκίνου, από τις "Γυναίκες στην Ογκολογία".

Έρωτες και θρήνοι γυναικών

* Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο Ηρώδειο η παράσταση "Έρωτες και θρήνοι γυναικών" για το "Σπίτι του Ηθοποιού".

Μουσείο Ακρόπολης

Με την ευκαιρία των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ελεύθερη από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Ο Jeffrey Eugenides σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides επισκέπτεται την Αθήνα και μιλά την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τις Κάλλια Παπαδάκη και Μικέλα Χαρτουλάρη. Στις 11.00 ο δήμαρχος Αθηναίων θα τον υποδεχθεί στο δημαρχείο. Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. θα μετάσχει σε συζήτηση στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο

Από τις 26 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται οι "Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη". Στις 8.30 μ.μ.

Γιώργος Σαραντάρης

"Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη" πραγματοποιείται την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στο Polis Art Cafe, Πεζματζόγλου 5, στις 8.30 μ.μ., με τη συμμετοχή των Νένας Βενετσάνου, Νότη Μαυρουδή και Γιώργου Τοσικιάν. Ποιήματα θα διαβάσουν οι Κατερίνα Αθανασιάδη και Κώστας Καστανάς.

Ανδρέας Εμπειρίκος

Το βιβλίο "Ανδρέας Εμπειρίκος - Οι κύκλοι του ζωδιακού" - ανέκδοτα κείμενα από τη συλλογή "Γραπτά ή προσωπική Μυθολογία" (εκδ. Άγρα), παρουσιάζεται στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου) τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., από τους Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Νίκο Σιγάλα, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και Σάββα Μιχαήλ.

Ευτυχία Γιαννακάκη

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. οι εκδόσεις Ίκαρος και ο Ianos οργανώνουν τη θεματική συζήτηση "Η τριλογία της Αθήνας και το σύγχρονο μεσογειακό νουάρ" με την Ευτυχία Γιαννάκη που συνομιλεί με τον Νίκο Θρασυβούλου. Σταδίου 24.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL