Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Οπτικές / Ο κήπος ως "σύμπτωμα" της σχέσης μας με τη φύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Ο κήπος ως "σύμπτωμα" της σχέσης μας με τη φύση

«Η φύση είναι το σώμα» έγραφε ο Καρλ Μαρξ θέλοντας να επεξηγήσει το γεγονός ότι ο άνθρωπος ανέκαθεν ζούσε από αυτή και τα προϊόντα της. Κατέκρινε την εργαλειοποίηση και ιδιοποίησή της μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και ως εκ τούτου την αλλοτρίωση της σχέσης μας με το φυσικό περιβάλλον. Δήλωνε σοφά και προφητικά ότι «ενόσω οι άνθρωποι υπάρχουν, Ιστορία της φύσης και Ιστορία της ανθρωπότητας καθορίζονται αμοιβαία». Η σχέση μας με τη φύση εκφράζει και τον πολιτισμό μας. Ο κήπος είναι η μικρογραφία της. Δείχνει την εναγώνια προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει μέσα σ' αυτή ασφαλώς αλλά και να την καθυποτάξει σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες αλλά και φαντασιώσεις.

«Οι Εκδοχές του Κήπου: Από έξω μέσα και από μέσα έξω» καθώς και τα «Δημώδη», που γίνονται στο πλαίσιο των 9ων «Symptom Projekts» στο κέντρο της πόλης της Άμφισσας, καθορίζονται από αυτή την αμφισημία. Οι επιμελητές της πρώτης έκθεσης Φαίη Ζήκα και Νίκος Παπαδόπουλος κατάφεραν και με τη θεματική τους να εκτείνουν τη δράση των καλλιτεχνών από τον καθιερωμένο χώρο του Παλιού Νοσοκομείου στους κατεξοχήν τόπους δημιουργίας του κήπου, σε ιδιωτικές αυλές και κήπους, υπόγεια και ισόγεια σπιτιών ιστορικών προσωπικοτήτων της πόλης.

Ο θεατής οδηγείται με τη βοήθεια ενός χάρτη στην αναγνώριση της πόλης. Ξεκινά από το πρόσφατα και τυχαία ανακαλυμμένο πηγάδι - σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής αυλής του Παλιού Ποτοποιείου της πόλης, όπου κάτω, μια σχηματοποιημένη από τον εικαστικό Βασίλη Παφίλη στο κινέζικο ιδεόγραμμα γινγκ = πηγάδι - σχάρα, αντικρίζει ένα σωρό χάλκινων νομισμάτων που οι επισκέπτες ρίχνουν για να πραγματοποιηθούν οι ευχές τους στους «θεούς του νερού». Εισδύει μέσα από φωτογραφίες του εγγονού των νέων ιδιοκτητών Αλέξανδρου Αλεκίδη αλλά και την καλοδιατηρημένη σάλα στο αρχοντικό του δημοτικιστή παιδαγωγού Δελμούζου. Αντικρίζει στα υπολείμματα της πυρκαγιάς του Ελαιώνα της Άμφισσας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που συνέθεσε σαν σφαχτάρια ο Γιώργος Σκυλογιάννης, την καταστροφική επήρεια του ανθρώπου στο περιβάλλον. Έρχεται αντιμέτωπος στο Παλιό Νοσοκομείο με τα εκτυπωμένα σε χαρτί πολυεθνικά χαλιά του Γιάννη Θεοδωρόπουλου και τα απτά, φτιαγμένα από ανθρώπινες μπούκλες και πευκοβελόνες, των Μάρθα Δημητροπούλου και Ξανθής Κωστορρίζου αντίστοιχα, ενώ στο ισόγειο του κτηρίου εκτίθενται, εκτός προγράμματος, τα ζωγραφισμένα πάνω σε λεπτότατα χαρτιά πολύχρωμα μορφώματα της φύσης και του νου του Κώστα Τσικνή. Βλέπει στο εγκαταλελειμμένο υπόγειο της οικίας Δελμούζου τα παράλληλα προβαλλόμενα ειρωνικά βίντεο για τη χρήση του καπνού του Πάνου Χαραλάμπους. Συνδέει στα «Δημώδη», που επιμελείται ο συγγραφέας Αποστόλης Αρτινός, στο σπίτι του αγωνιστή του '21 Πανουργιά, σε ξυλογραφίες του Νίκου Παπαδημητρίου, την παραδοσιακή φορεσιά με τη μάσκα του αγριόχοιρου ή στα σκιάχτρα της Μάρως Φασουλή, νήματα, γύψο, ύφασμα και καλάμια.

Δένει έτσι το ενεργό παρόν με το παρελθόν κατοίκων και ξένων επισκεπτών και δημιουργών.

Info: «The Symptom Projekts» the symptom #9 «Εκδοχές του κήπου: Από έξω και από μέσα», Παλιό Νοσοκομείο Άμφισσας, κήποι, αυλές και δημόσιοι χώροι στην Άμφισσα «Τα δημώδη», οικία Πανουργιά, Άμφισσα

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 18.00-22.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL