Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

«Μαθήματα πολέμου» στο Μέγαρο Μουσικής

Το «Μαθήματα πολέμου», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, επιστρέφει από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου για δέκα παραστάσεις, κάθε βράδυ στις 9 μ.μ. Μια δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη από τον Γιάννη Λιγνάδη, ομάδα νέων ηθοποιών και τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο. Παράλληλα προγραμματίζονται επιπλέον παραστάσεις από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, κάθε Τρίτη, στις 9 μ.μ., ενώ τον Μάιο έρχεται το Δεύτερο Μέρος με τον τίτλο "Μαθήματα πολέμου Β", που πραγματεύεται τα πολιτικά οράματα του Αλκιβιάδη και τη διάψευσή τους στην καταστροφική για τους Αθηναίους εκστρατεία στη Σικελία.

Η «μούσα του Αλμοδόβαρ» στο Ηρώδειο

Η διάσημη Ισπανίδα τραγουδίστρια Λουθ Καζάλ, εμφανίζεται την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, σε ένα μουσικό ερωτικό οδοιπορικό όπου οι θαυμαστές της θα έχουν την ευκαιρία να την ακούσουν σε μελωδίες όπως «Piensa en mi» και "Un año de amor", «Historia de un amor» και «18 años». Θα ερμηνεύσει επίσης δημοφιλείς ροκ μπαλάντες και τραγούδια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Dalida και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό νέα κομμάτια από το τελευταίο της CD «Que corra el aire». Στις 9 μ.μ.

Ο Θάνος Μικρούτσικος στην Ελευσίνα

Ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια παρουσιάζει ο Θάνος Μικρούτσικος, στις 17 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στο Παλαιό Ελαιουργείο, έχοντας δίπλα του τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Γιώργο Μεράντζα και Μίλτο Πασχαλίδη. Εδώ ο "Γουίλι" θα συναντήσει τους "Επτά νάνους", η "Πιρόγα" το "Ημερολόγιο", η "Σωτηρία της ψυχής" τις "Περικοπές", η "Μικρή πατρίδα" τη "Ρόζα" και τον "Άμλετ της Σελήνης".

Την εβδομάδα που πέρασε ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης παρουσίασε τη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου - CD «Καντάτα για τη Μακρόνησο - Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», η οποία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας

Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας ανοίγει τις πύλες του, ύστερα από σαράντα χρόνια, για να παρουσιάσει, από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, ένα πιλοτικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος στη Στερεά Ελλάδα, καρπό συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Ερέτριας και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα παρουσιαστούν τα έργα: «Πέρσες» του Αισχύλου, από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη, «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή, με σύμπραξη της εταιρείας «Λάιος» της Θήβας και του συλλόγου «Δήλια Δρώμενα» της Τανάγρας, σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Θανάση Αντωνίου, και «Ελένη» του Ευριπίδη, του Θεάτρου Χαλκίδας, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κατσάνου. Στις 8.30 μ.μ.

Γκαλά Ροσίνι για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ροσίνι με ένα γκαλά, απόψε στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Οι διακεκριμένοι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Μαίρη - Έλεν Νέζη, Βασίλης Καβάγιας, Διονύσης Σούρμπης, Πάολο Μπορντόνια θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από όπερες του σπουδαίου συνθέτη, όπως, μεταξύ άλλων: "Ο Τούρκος στην Ιταλία", "Η σταχτοπούτα", "Η κλέφτρα κίσσα", "Η κυρά της λίμνης", "Η πολιορκία της Κορίνθου", "Ο κόμης Ορί", "Γουλιέλμος Τέλλος", "Οθέλλος", "Ο κουρέας της Σεβίλλης", σε μουσική διεύθυνση του Σεμπαστιάνο Ρόλι. Όλα τα έσοδα θα προσφερθούν στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Αττικής.

Στη Μακρόνησο για “Ενθύμια Μακρονήσου”

Το βιβλίο του Θανάση Κάππου “Ενθύμια Μακρονήσου” (Εκδόσεις Αλήθεια) παρουσιάζεται σήμερα στη Μακρόνησο από τον Μακρονησιώτη Aλέκο Μιχαλόπουλο, τον Μανώλη Σπανάκη, τον Διονύση Τεμπονέρα, τον Πέτρο Κουλουφάκο, τη Φωτεινή Βάκη. Συντονίζει ο Νίκος Μερτζάνης. Θα ακολουθήσει συναυλία. Ώρα προσέλευσης στο λιμάνι του Λαυρίου 10 π.μ.

«Στα δένδρα μιλώ με τ' όνομά τους»

Η ποιητική συλλογή «Στα δένδρα μιλώ με τ' όνομά τους», των εκδόσεων Ωκεανός, της Γιώγιας Σιώκου, παρουσιάζεται την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Θα χαιρετίσει η κ. Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη και θα παρουσιάσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μανόλης Κορρές, Ελένη Κεκροπούλου, Χριστίνα Κυριακοπούλου, Ασπασία Τσουρλάκη. Θα διαβάσουν οι Ρήγας Αξελός, Δήμητρα Χατούπη, Αντωνία Γιαννούλη, Μαίρη Λαμπρακάκη, Χρήστος Μαραθιάς και Ανθούλα Μαρινάκη. Θα πλαισιώσει μουσικά ο Βαγγέλης Φάμπας με την κιθάρα του.

Οι λαϊκοί σολίστες στου Γαβριηλίδη

Τρεις βραδιές, 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένες στην τέχνη των μεγάλων δασκάλων Χρήστου Ζώτου (λαούτο), Νίκου Σαραγούδα (ούτι) και Στάθη Κουκουλάρη (βιολί) πραγματοποιούνται στο Poems 'n' Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, σε επιμέλεια Αλέξανδρου Καψοκαβάδη και ελεύθερη είσοδο.

Ο Παζολίνι στην Ταινιοθήκη

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Παζολίνι στην Ταινιοθήκη προβάλλονται οι ταινίες "Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα", απόψε, στις 7.45 μ.μ., και "Xοιροστάσιο Porcile", στις 10.15 μ.μ.. Τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., "Θεώρημα Teorema" και "Τι πράγμα είναι τα σύννεφα; Και οργή του Παζολίνι", στις 22.15 μ.μ. Την Τρίτη, στις 8 μ.μ., "Ερωτικές συναντήσεις", "Όρνια και πουλάκια" και "Ο Τοτό στο τσίρκο". Την Τετάρτη, στις 8 μ.μ., "Ακατόνε" και "Το δεκαήμερο" στις 10.15 μ.μ. Την Πέμπτη, στις 8 μ.μ., "Οι θρύλοι του Καντέρμπουρι" και "Μάμα Ρόμα" στις 10.15 μ.μ.

Ξεφυλλίζοντας τη μουσική

Σπάνια τεκμήρια από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής εκτίθενται, από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και τα Σάββατα, 22 και 29 Σεπτεμβρίου, από τις 11 π.μ. έως τις 1 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, με ελεύθερη είσοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL