Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Οπτικές / Το σώμα ως αποτύπωμα της ψυχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Το σώμα ως αποτύπωμα της ψυχής

Το σώμα εκφράζει την ψυχή μας. Με τις χειρονομίες, τις κινήσεις μας, ακόμα και με τις ασθένειες που μας προσβάλλουν, φέρνουμε στην επιφάνεια τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν συνειδητά ή ασύνειδα σε όλη μας τη ζωή. Γιατί το «σώμα διατηρεί ακέραιη την ανάμνηση της προσωπικής μας ιστορίας», όπως υποστηρίζει η ψυχαναλύτρια Άλις Μίλλερ στο βιβλίο της «Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ».

Η φράση αυτή μοιάζει να αποτελεί την αρχή της ζωγραφικής της Αμερικανίδας εικαστικού Μarianne Federal, που ζει και εργάζεται ως ζωγράφος και ξυλουργός από το 2004 στην Άνδρο. Τη δουλειά της παρουσιάζει στην τελευταία ατομική της έκθεση που φιλοξενείται στον νεοσύστατο Χώρο Τέχνης «Αδαμαντία», στο Νημπορειό της Χώρας της Άνδρου.

Αντικρίζουμε έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, δομημένα με βάση το ανθρώπινο σώμα που καταλαμβάνει τον ζωγραφικό χώρο. Γυμνά που ανακαλούν στη μνήμη άλλοτε με τις στιβαρές τους, φτιαγμένες με χρωμάτινους όγκους φόρμες, κι άλλοτε με το αισθησιακό πλάσιμό τους τις γυναικείες, αρχαϊκές μορφές του Πικάσσο και τις ευαίσθητες φιγούρες του μέλους του αυστριακού εξπρεσιονιστικού «Κινήματος της Απόσχισης» Έγκον Σίλε αντίστοιχα. Έχουν αναφορές στις διαπνεόμενες από τα πάθη τους μορφές του Γερμανού εξπρεσιονιστή Έμιλ Νόλντε.

Η Φέντεραλ κινείται ανάμεσα στην ελευθερία μιας γραφής αφαιρετικής και στην αυστηρότητα του σχεδίου. Αποτυπώνει με οριοθετημένες, νευρώδεις πινελιές τα ιδιαίτερα, ρεαλιστικά αποδοσμένα προσωπικά γνωρίσματα των φιγούρων της, αναδεικνύει την υφή και τις πτυχές των ρούχων τους. Χρησιμοποιεί επιλεκτικά το λευκό ως μέσο υπόμνησης και διαχωρισμού ανάμεσα στους μουντούς προσφιλείς της τόνους. Δείχνει τη διάθεσή τους με τους κυρτωμένους ώμους τους ή το σκύψιμο του κεφαλιού τους, το στήριγμα του κορμιού τους πάνω στον αφημένο στο χέρι της καρέκλας αγκώνα τους. Δηλώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους με την κουλουριασμένη, φοβισμένη και κλειστή ή χαλαρή και ανοιχτή στάση τους, τις ακουμπισμένες πάνω στους ώμους του συντρόφου τους παλάμες και το χαμόγελο, τους σταυρωμένους ερμητικά βραχίονες και το λοξό δύσπιστο βλέμμα. Διαδηλώνει τη σχέση τους με τον εσωτερικό τους αλλά και τον εξωτερικό κόσμο των συνανθρώπων τους ως μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων, όπου το σώμα αποτελεί τον κύριο αγωγό επικοινωνίας.

Info: Marianne Federal, «Εσωτερικές Οπτικές», επιμ. Αριστέα Γράβου, Χώρος Τέχνης «Αδαμαντία», Νειμποριό - Χώρα Άνδρου. Διάρκεια έκθεσης: 25 Αυγούστου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Τετάρτης, 19.00-22.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL