Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

"Ηλέκτρα" στο Ηρώδειο

Επιμέλεια: Μάνια Ζούση

“Ηλέκτρα” στο Ηρώδειο

Η «Ηλέκτρα», μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης, παρουσιάζεται την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και πρωταγωνιστές τους Λένα Παπαληγούρα, Νίκο Κουρή και Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, πλαισιωμένους από ένα θίασο εκλεκτών ηθοποιών.

Αντλώντας το θέμα του από τον κύκλο της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών, το έργο παρακολουθεί βήμα - βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Όμως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής αρνείται στην πράξη αυτή οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: μετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ.

Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια ό,τι έπαθε, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα. Ο ιδιόμορφος τρόπος με τον οποίο ο Ευριπίδης διαχειρίζεται τον γνωστό μύθο της μητροκτονίας, εισάγοντας μια σειρά από νεωτερισμούς και αφηγηματικές καινοτομίες, συνθέτει ένα σκληρό αλλά εξαιρετικά αναγνωρίσιμο στην εποχή μας αριστούργημα, ένα από τα αρτιότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

«Ο δικός μας Λουκιανός»


Μια συναυλία αφιερωμένη στον Λουκιανό Κηλαηδόνη διοργανώνουν αύριο, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Νέας Σμύρνης και το Θέατρο «Μεταξουργείο» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιωνικές Γιορτές», στο Άλσος Ν. Σμύρνης, στις 8.30 μ.μ.

Η βραδιά περιλαμβάνει τα τραγούδια του Λουκιανού που όλοι αγαπήσαμε, έτσι όπως τα τραγούδησε ο ίδιος μέσα από σπάνιο ηχητικό και κινηματογραφικό υλικό προερχόμενο από το προσωπικό του αρχείο. Όσοι αγάπησαν τον Λουκιανό και τα τραγούδια του θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναθυμηθούν στη συναυλία αυτή, ερμηνευμένα από τον Δώρο Δημοσθένους και τη Μαρία Κηλαηδόνη. Γενική Είσοδος: 8 ευρώ (δημότες: 5 ευρώ). Προπώληση: Viva.gr

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στο Φάληρο


Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς και η μπάντα του, Wedding and Funeral Band, εμφανίζονται το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ., στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Parklife, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας συνθέτης, μαζί με ένα σύνολο δέκα εγχόρδων και χορωδών, θα δώσει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μια συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό στα αξεπέραστα soundtracks του. Ο Μπρέγκοβιτς, σύγχρονος συνθέτης αλλά και παραδοσιακός μουσικός θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, έργα από τα soundtracks των ταινιών που τον καθιέρωσαν, όπως η "Βασίλισσα Μαργκό", μέχρι τις αξέχαστες συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα.

Ο συνθέτης πλέκει τα πνευστά της τσιγγάνικης μουσικής, που τόσο τον συναρπάζει, με κρουστά και τις βουλγάρικες πολυφωνίες με μια χορωδία από αντρικές φωνές. Καθισμένος ανάμεσα σ’ έναν ενισχυτή, έναν υπολογιστή, μια ηλεκτρική κιθάρα και την μπάντα του, διευθύνει μια πολύχρωμη ομάδα μουσικών, δίνοντας συναυλίες για περίπου είκοσι χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο, με πάνω από 1.500 εμφανίσεις.

Αυτό που κάνει τον συνθέτη ξεχωριστό είναι η ικανότητά του να αντιλαμβάνεται και να αφομοιώνει απίστευτα διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και να τις ενσωματώνει στη μουσική του. Έτσι, στις συνθέσεις του τα παραδοσιακά τραγούδια από διαφορετικά μέρη (Κορσική, Γεωργία ή Βουλγαρία) μπορεί να συνδυάζονται ακόμη και με στοιχεία της techno μουσικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Τροτύλη» στο Παλαιό Ελαιουργείο

Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2018, η εγκατάσταση της φωτογραφικής έκθεσης «Τροτύλη», που δημιούργησε ο Βαγγέλης Γκίνης με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό της. Ένα πολύτιμο τεκμήριο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου της Ελευσίνας, για ένα εργοστάσιο που παραμένει ζωντανό στη μνήμη των ανθρώπων της, όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.


Η έκθεση συνοδεύεται από την έκδοση του αντίστοιχου φωτογραφικού λευκώματος «Τροτύλη». «Το ανθρώπινο αποτύπωμα ήταν πάρα πολύ έντονο παντού στον χώρο, έτσι οδηγήθηκα στους ανθρώπους της ΠΥΡΚΑΛ. Για να φωτογραφίσω τον κάθε εργαζόμενο συζητούσα μαζί του για τη ζωή του στο εργοστάσιο για ώρες, με κάποιους μέρες, με σκοπό να αναδυθούν όλα τα συναισθήματα στην επιφάνεια και να μπορέσω να τα αποτυπώσω σε μια εικόνα, σε μια στιγμή» σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.


Την επιμέλεια της έκθεσης και του φωτογραφικού λευκώματος έχει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, η οποία υπογραμμίζει: "Ο φωτογράφος εναποθέτει την καλλιτεχνική του εμπειρία αλλά και την ψυχή του για να προβάλει αντικειμενικά τη σκληρή πραγματικότητα των εικόνων, αλλά και για να τις συνταιριάξει με τα ανθρώπινα συναισθήματα".


Διάρκεια έκθεσης έως τις 14 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας 6.9 - 23.9: Δευτέρα έως Παρασκευή 7 μ.μ. - 11 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 7 μ.μ. - 11 μ.μ. 25.9 - 14.10:Τρίτη έως Παρασκευή 5 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL