Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Η αποκαθήλωση... του Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αποκαθήλωση... του Ερντογάν

Το μένος και την οργή διαμαρτυρόμενων πολιτών δέχθηκε το άγαλμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην πλατεία Γερμανικής Ενότητας στο Βισμπάντεν, στο πλαίσιο φεστιβάλ τέχνης που πραγματοποιείται στην πόλη, με τίτλο "Κακά Νέα".

Το άγαλμα, που μοιάζει να έχει βαφτεί με σπρέι χρυσού και απομακρύνθηκε με απόφαση του δημάρχου, φαίνεται να παριστάνει τον ισχυρό άντρα της Τουρκίας ως καρικατούρα, με το δεξί χέρι να ορθώνεται σε ένδειξη νουθεσίας και προσταγής, θυμίζοντας, όπως σχολίαζαν αρκετοί, τον Αδόλφο Χίτλερ.

Μάλιστα σε ένα από τα σλόγκαν με τα οποία πολίτες “στόλισαν” το άγαλμα ήταν και το «Τούρκος Χίτλερ». Το τετράμετρο άγαλμα απομακρύνθηκε χθες το πρωί με τη βοήθεια ενός μεγάλου γερανού από πυροσβέστες και υπό την προστασία της αστυνομίας.

«Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση του αγάλματος για να προκαλέσουμε μια συζήτηση για τον Ερντογάν, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που μας επιτρέπει ωστόσο να συζητάμε ελεύθερα» δήλωσε ο διευθυντής της Μπιενάλε του Βισμπάντεν, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η τοποθέτηση. «Σε μια δημοκρατία πρέπει να μπορούμε να ανεχόμαστε όλες τις απόψεις» πρόσθεσε, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, να έχει υπολογίσει πως το Βισμπάντεν αλλά και ολόκληρη η Γερμανία κατοικείται από μεγάλο αριθμό πολιτών τουρκικής καταγωγής, στους οποίους ο Ερντογάν συνεχίζει να είναι όχι μόνο αντιπαθής, αλλά και ανεπιθύμητος.

Και να φανταστεί κανείς πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βερολίνο στα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από την εικαστική εγκατάσταση της πλατείας συζητώντας σε υψηλούς τόνους, ενώ δεν έλειψαν και οι λεκτικές επιθέσεις που αντάλλασσαν μεταξύ τους. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι όσοι διαπίστωσαν πως το άγαλμα είχε βεβηλωθεί από σχέδια και σχόλια. «Σε συμφωνία με την αστυνομία ο δήμος αποφάσισε την απόσυρση του αγάλματος επειδή η ασφάλεια γύρω απ' αυτό δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλιστεί» ήταν η ανακοίνωση της δημαρχίας του Βισμπάντεν.

Φαίνεται πάντως ότι ούτε η σκέψη του καλλιτεχνικού διευθυντή πως η τέχνη μπορεί να ανοίγει διαλόγους και να καταπνίγει τα πάθη και τις εντάσεις διευρύνοντας το πνεύμα, αλλά ούτε και το όνομα της πλατείας Γερμανικής Ενότητας μπόρεσαν να σταθούν κυματοθραύστες της ανθρώπινης οργής απέναντι σε έναν εξουσιομανή ηγέτη ο οποίος κυβερνά χωρίς να δέχεται εύκολα την άλλη άποψη.

Για "βλακεία των οργανωτών" έκανε λόγο αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία λέγοντας πως «προσέφεραν μια σκηνή σ' έναν δεσπότη που περνάει τον καιρό του ταπεινώνοντας τους Γερμανούς»!

Μ. Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL