Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ο Τζέφρι Ευγενίδης στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τζέφρι Ευγενίδης στην Αθήνα

«Ο Ευγενίδης γράφει με συνέπεια, βάθος και αγάπη για την πολυπλοκότητα της ζωής μας», αναφέρουν συχνά οι κριτικοί λογοτεχνίας για τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό συγγραφέα, που επισκέπτεται την Αθήνα τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και δεν κρύβει πως αισθάνεται συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Με καταγωγή των παππούδων του από την Προύσα, γεννημένος το 1960 στο Ντιτρόιτ, έχει τη φήμη τελειομανούς και πιστεύει βαθιά στη δύναμη των βιβλίων. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που έχει παραδεχθεί πως χαρακτήρες του έχουν κοινά με τον ίδιο. Βραβευμένος με Πούλιτζερ για το “Middlesex: Ανάμεσα στα δύο φύλα» με πρωταγωνίστρια την ερμαφρόδιτη Καλλιόπη Στεφανίδη, ο Ευγενίδης έχει χαρακτηριστεί ιδιοφυής παρατηρητής της κρίσης που συνταράζει την εφηβεία, της ενδοσκόπησης που οδηγεί στη γνώση του εαυτού, της αγάπης στην οικογένεια αλλά και του τι σημαίνει να είναι κανείς Αμερικανός στις μέρες μας.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Αυτόχειρες παρθένοι", έγινε ταινία σε σκηνοθεσία της Σοφίας Κόπολα, ενώ το πρόσφατο “Δελτία παραπόνων”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, μιλάει για ήρωες παγιδευμένους σε έκτακτες, προσωπικές και εθνικές καταστάσεις που ζουν τις ζωές τους εν μέσω προσωπικών κρίσεων.

Ο Ευγενίδης, φιλοξενούμενος στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», θα μιλήσει στο κοινό που μπορεί να τον παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για ζητήματα της μεικτής και της ρευστής ταυτότητας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, για το αν οι βιολογικοί ή οι κοινωνικοί παράγοντες καθορίζουν την προσωπικότητά μας, αλλά και για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε συνθήκες κρίσης. Μαζί του θα συζητήσουν η συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη και η δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη. Ο ίδιος δεν παραλείπει να δηλώσει πως το αμερικανικό μυθιστόρημα παραμένει το ίδιο ενεργό ακόμη και σήμερα, θεωρώντας πως μερικοί από τους Αμερικανούς συγγραφείς προσπαθούν να το κρατήσουν ζωντανό, ο καθένας με διαφορετικούς τρόπους.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL