Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Προμελετημένο και κακόβουλο το συμβάν"

Τη θλίψη και την ανησυχία τους για το «προμελετημένο κακόβουλο συμβάν», όπως το χαρακτηρίζουν, εκφράζουν με χθεσινή τους ανακοίνωση τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων για το...

Τη θλίψη και την ανησυχία τους για το «προμελετημένο κακόβουλο συμβάν», όπως το χαρακτηρίζουν, εκφράζουν με χθεσινή τους ανακοίνωση τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων για το περιστατικό της 28ης Ιουλίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όταν δυο γυναίκες έριξαν ελαιώδες υγρό σε κειμήλια, προθήκες και χώρους του μουσείου προκαλώντας ζημιές.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου και βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο» τονίζουν οι αρχαιοφύλακες συμπληρώνοντας ότι «σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους αρχαιοφύλακες, αλλά και τη διεύθυνση του μουσείου».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για έλλειψη ιματιοθήκης και σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Όλοι γνωρίζουμε ότι, για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές, όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κ.λπ., τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων δεν διαθέτουν τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν».

Η ΠΕΥΦΑ καταλήγει λέγοντας πως «το περιστατικό αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού».

Δείτε όλα τα σχόλια