Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Πέθανε ο νομπελίστας Β.Σ. Νάιπολ / "Ο κύριος Στόουν" δεν μένει πια εδώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο νομπελίστας Β.Σ. Νάιπολ / "Ο κύριος Στόουν" δεν μένει πια εδώ

Παιδί φτωχών Ινδών μεταναστών, γεννημένος στο Τρινιντάντ το 1932, ο νομπελίστας Β.Σ. Νάιπολ, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 11 Αυγούστου στο σπίτι του στο Λονδίνο, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς που έγραψε μυθιστορήματα, έργα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, βιογραφίες, πολιτικά και λογοτεχνικά δοκίμια. Τιμήθηκε το 2001 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2008 οι "Times" τον συμπεριέλαβαν στους «πενήντα σημαντικότερους Βρετανούς μυθιστοριογράφους από το 1945 και έπειτα». Το 1989 η βασίλισσα Ελισάβετ του είχε απονείμει τον τιμητικό τίτλο του ιππότη.

Από την Καραϊβική, ο Β.Σ. Νάιπολ εγκαταστάθηκε έφηβος στην Αγγλία, όπου μπήκε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, που όμως δεν εκδόθηκε ποτέ. Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να δουλέψει ως αρχειοθέτης στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Ανάμεσα στα έργα του, που χαρακτηρίζονται από μυστήριο, γλαφυρότητα και παραστατικότητα χαρακτήρων και γεγονότων, ξεχώρισαν μυθιστορήματα όπως «Ο κύριος Στόουν και οι σύντροφοι των ιπποτών», «Οι αντάρτες», "Μαγικοί σπόροι”, “ Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας”, “Μισή ζωή”, που κυκλοφορούν και στα ελληνικά.

Οι ήρωές του, συνήθως παθιασμένοι για ζωή, κινούνται σε ένα πλαίσιο κινηματογραφικής αμεσότητας και μέσα σε ένα κάδρο λιτών περιγραφών, αναδίδοντας χιούμορ, ειρωνεία και συναίσθημα. Ο ίδιος έλεγε συχνά πως "όταν έμαθα να γράφω, έγινα κυρίαρχος του εαυτού μου, απέκτησα μεγάλη δύναμη κι αυτή τη δύναμη την κρατώ μαζί μου μέχρι και σήμερα».

Αναγγέλλοντας τον θάνατό του, η σύζυγός του Ναντίρα Νάιπολ έδωσε στη δημοσιότητα μια συγκινητική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τον μυθιστοριογράφο «γίγαντα» για όλα όσα μπόρεσε να πετύχει στη ζωή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL