Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Γιώργος Ματζουράνης

"Οιδίπους επί Κολωνώ" στην Επίδαυρο

Από τους σημαντικότερους δημιουργούς του θεάτρου στην Ευρώπη, ο Γιάννης Κόκκος επανέρχεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζοντας την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Αυγούστου (9 μ.μ.) την εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή "Οιδίπους επί Κολωνώ" με τον σπουδαίο Ιταλό ηθοποιό Massimo de Francovich στον ομώνυμο ρόλο, σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου με το Φεστιβάλ Συρακουσών.

Ο Γιάννης Κόκκος βλέπει την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή ως έναν διαλογισμό πάνω στο ανθρώπινο πεπρωμένο και, ταυτόχρονα, έναν ύμνο στην Αθήνα, την αγαπημένη του πόλη. «Τραγωδία για τα σύνορα, πραγματικά και μεταφυσικά, για το μυστήριο της ανθρώπινης ελευθερίας παρά την παντοδυναμία των θεών, για την ευθύνη, για τα γηρατειά, για την πολιτική διαχείριση της πόλης, ο Οιδίπους επί Κολωνώ είναι επίσης ένα χαμηλόφωνο ποίημα, ένα πνευματικό ταξίδι".

Στη μνήμη του Γιώργου Ματζουράνη

Τη μνήμη και την προσφορά του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Ματζουράνη, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τιμά η γενέτειρά του, η Σίφνος, στην αφιερωματική εκδήλωση που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού το Σάββατο (8.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρου "Μαριάνθη Σίμου" στον Αρτεμώνα.

Ο Γιώργος Ματζουράνης τίμησε και τις δύο ιδιότητές του με ήθος και γνώση. Στην πεζογραφία του θεματολογικά επικεντρώθηκε στους αγώνες ανεξαρτησίας των λαών της Αφρικής και κυρίως σε θέματα του απόδημου ελληνισμού και ιδιαίτερα των Ελλήνων της Γερμανίας, ενώ γόνιμη υπήρξε η δημοσιογραφική του διαδρομή, μεταξύ άλλων και ως υπεύθυνου των σελίδων βιβλίου της "Αυγής".

Για το έργο και την προσφορά του θα μιλήσουν ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελένη Τορόση, όπως επίσης η Νίκη Αϊντενάιερ - Αναστασιάδη, επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Χάνς Αϊντενάιερ, καθηγητής της Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, που μαζί ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο "Ρωμιοσύνη" για τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στον γερμανόφωνο χώρο.

Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας

Επί 13 χρονιά το Φεστιβάλ δίνει μια διαφορετική νότα στο νησί του Σαρωνικού, αλλά και στο θερινό φεστιβαλικό τοπίο της χώρας. Με το στίγμα και την αισθητική της γνωστής πιανίστριας Ντόρας Μπακοπούλου, που ευθύνεται για τη δημιουργία του και έχει την καλλιτεχνική του διεύθυνση, το φεστιβάλ προσφέρει μουσικές βραδιές με έργα μουσικής δωματίου, τζαζ και έντεχνα τραγούδια από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο προτείνοντας την καταπραϋντική και θεραπευτική δύναμη της μουσικής.

Απόψε (9 μ.μ.) στην αυλή του Ναού του Σωτήρος το ρεσιτάλ που δίνουν οι βιολιστές Αναστασία Δημητρίου και Στέλιος Μαστρογιάννης και τον πιανίστα Sebastian Salvatera σε έργα Γκρίεγκ, Μότσαρτ, Κράισλερ, Ραβέλ, Λαλό και την Πέμπτη (9 μ.μ.) στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση, στην Παχιά Ράχη, τη συναυλία της Κυβέλης Καστοριάδη και του Στέφανου Τσαμπή στο πιάνο με τραγούδια απ' όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL