Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
"Θεσσαλονίκη, οι όψεις μιας πόλης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θεσσαλονίκη, οι όψεις μιας πόλης"

Από το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο των 17ων Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτισμού που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στο Βερολίνο το Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Museum Europäischen Kulturen - MEK).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η Θεσσαλονίκη είναι από τις σημαντικότερες ψηφίδες που φτιάχνουν το παζλ της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εδώ και χιλιάδες χρόνια η πόλη είναι ένα σταυροδρόμι για ανθρώπους που έρχονται από αλλού και παίρνουν τον δρόμο για αλλού -κι αυτό την έχει σφραγίσει.

Μέσα από εκθέσεις, ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια και προβολές ταινιών, η πόλη θα φωτιστεί από όλες τις πλευρές, με το Hellas Filmbox Berlin, που υπήρξε ένας από τους κύριους εμπνευστές του αφιερώματος, να συνδιοργανώνει το κινηματογραφικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

H Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης

Το ειδικό αφιέρωμα του ΜΕΚ τιτλοφορείται «Θεσσαλονίκη, οι όψεις μιας πόλης». Στο πλαίσιο των συζητήσεων θα τεθούν θέματα, όπως οι τρόποι με τους οποίους βιώνει τη συνεχιζόμενη κρίση η τοπική κοινωνία, αλλά και πώς η καλλιτεχνική δημιουργία επιβιώνει μέσα στη δύσκολη πραγματικότητα. Για παράδειγμα στις 25 Αυγούστου θα διοργανωθεί ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Η Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης στα χρόνια της κρίσης”, με βασικούς ομιλητές τη Σταυρούλα Πουλημένη, δημοσιογράφο Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, και τον Ηλία Αναγνωστόπουλο από το κέντρο για τους πρόσφυγες “Αλκυόνη”. Επίσης την 1η Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης από το ΑΠΘ θα παρουσιάσει τη Θεσσαλονίκη ως “πόλη των προσφύγων” στη μακρά και πλούσια ιστορία της.

Η ξεχασμένη Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων

Ειδική μνεία θα γίνει στην εβραϊκή παράδοση της πόλης, από τον 15ο αιώνα μέχρι και το Ολοκαύτωμα, μεταξύ άλλων με μια συζήτηση με θέμα “Σαλονίκη - η ξεπεσμένη και ξεχασμένη Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων” στις 23 Αυγούστου.

Παράλληλα, μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα αφηγηθεί την ιστορία της πόλης είναι η φωτογραφική έκθεση «Looking at time through moments: photographs 1900 - 2017» σε επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Τα εγκαίνια έγιναν προχθές, παρουσία της γενικής διευθύντριας των δημοσίων μουσείων του Βερολίνου Κριστίνα Χάακ, του πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία Θεόδωρου Δασκαρόλη, της διευθύντριας του Μουσείου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Ελίζαμπετ Τίτμαϊερ και του επιμελητή Ηρακλή Παπαϊωάννου. Το κοινό είχε την ευκαιρία να χαρεί ρεμπέτικα, λαϊκά, παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια από συγκρότημα Trio Synerga.

Τέλος, την τιμητική της θα έχει σχεδόν όλες τις μέρες η ελληνική λογοτεχνία, ενώ το κινηματογραφικό πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει το Hellas Filmbox Berlin περιλαμβάνει σειρά προβολών που συνοδεύονται από ομιλίες και συζητήσεις με το κοινό.

Οι ταινίες του προγράμματος

Τρίτη 14.8, 18.00

«Πολίτικη κουζίνα», Τάσος Μπουλμέτης.

Με εισαγωγή και συζήτηση.

Τρίτη 21.8, 18.00

«Φιλιά εις τα παιδιά», Βασίλης Λουλές.

Παρουσία του σκηνοθέτη και συζήτηση.

Πέμπτη 23.8, 18.00

«Σαλονίκη, μια πόλη με αμνησία», Max Geilke, Mario Forth.

Παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τους ιστορικούς Μαρία Καβάλα από τη Θεσσαλονίκη και Tobias Blümel από το Βερολίνο, ενώ το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων Ελλάδος Λέων Σαλτιέλ θα παρουσιάσει την τωρινή ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τη διαχείριση του οδυνηρού παρελθόντος τους στην πόλη.

Τρίτη 28.8, 18.00

«Ουζερί Τσιτσάνης», Μανούσος Μανουσάκης.

Με εισαγωγή και συζήτηση.

Τρίτη 4.9, 18.00

«Drifting Generation», Στέλλα Νικολέττα Δρόσσα.

Παρουσία της σκηνοθέτιδας και της παραγωγού Ειρήνης Δρόσσα και συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL