Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Η Σίφνος θυμάται τον Γιώργο Ματζουράνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Σίφνος θυμάται τον Γιώργο Ματζουράνη

Πριν από έναν χρόνο, στις 26 Αυγούστου, ο Γιώργος Ματζουράνης, ένας από τους ευγενέστερους της ελληνικής πεζογραφίας και της δημοσιογραφίας, με σημαντικό λογοτεχνικό έργο και δημοσιογραφική διαδρομή, μεταξύ άλλων και ως υπεύθυνος των λογοτεχνικών σελίδων του βιβλίου στην "Αυγή", άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του Σίφνο. Τιμώντας τη μνήμη του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Σίφνου το Σάββατο 18 Αυγούστου πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο και την προσφορά του στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαριάνθη Σίμου στον Αρτεμώνα.

Για τα βιβλία του αλλά και για τη συμβολή του στη λογοτεχνία και σε ευρύτερα θέματα των απόδημων Ελλήνων κυρίως στη Γερμανία θα μιλήσουν ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελένη Τορόση που ζει, δημιουργεί και δημοσιογραφεί στο Μόναχο, η Νίκη Αϊντενάιερ-Αναστασιάδη, επίτιμη διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, και ο σύζυγός της Χανς Αϊντενάιερ, καθηγητής Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, που το 1982 ίδρυσαν στην Κολλωνία τον εκδοτικό οίκο Ρωμιοσύνη για τη διάδοση και προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στον γερμανόφωνο χώρο.

O Γιώργος Ξ. Mατζουράνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έζησε αρκετά χρόνια τόσο στην Αφρική όσο και, κυρίως, στη Γερμανία και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Η θεματολογία των βιβλίων του επικέντρωσε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των λαών της Αφρικής, στη μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε αιγαιοπελαγίτικα λαογραφικά θέματα. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1964 με τη συλλογή διηγημάτων "Σημείον επαφής" (εκδ. Κοχλίας), εμπνευσμένη από τους αγώνες ανεξαρτησίας των Αφρικανών, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια θεματολογία είχαν και τα διηγήματα της συλλογής "Uhuru-Eλευθερία" (εκδ. Κέδρος), που εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από την πτώση της χούντας. Εξέδοσε επίσης την εμπεριστατωμένη έρευνα "Έλληνες εργάτες στη Γερμανία", που ήταν και η διατριβή του (Gutenberg), τις μαρτυρίες "Μας λένε Γκασταρμπάιτερ" (εκδ. Θεμέλιο), "Man nennt uns Gastarbeiter" (εκδ. Zambon Verlag), την έρευνα-μαρτυρίες "Τα παιδιά του Νότου" (Gutenberg), την ανθολογία "Ανάμεσα σε δύο κόσμους" (εκδ. Καστανιώτης), το "Όπου κι αν είμαι, ξένος (ιστορίες των Γκασταρμπάιτερ)" (εκδ. Καστασνιώτης), το λαογραφικό "Γενεθλίων τελουμένων" (Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου), και τα νησιώτικα σημειώματα "Καμένα χρόνια και καιροί" σε συνεργασία με τον Μαν. Κορρέ (Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL