Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ζώνη προστασίας από το ΚΑΣ στις Θερμοπύλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζώνη προστασίας από το ΚΑΣ στις Θερμοπύλες

Ομόφωνα υπέρ του καθορισμού αδόμητων Ζωνών Προστασίας Α στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών και συγκεκριμένα στα σημεία που βρίσκονται οι αρχαίες πόλεις της Ανθήλης και των Αλπηνών, καθώς και ο λόφος που έχει ταυτιστεί με τον Κολωνό, όπου έγινε η τελική φάση της ιστορικής μάχης το 480 π.Χ., γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ κατά πλειοψηφία συμφώνησε για τα όρια της Ζώνης Α στην περιοχή του Κολωνού, της οποίας ένα τμήμα έκτασης 26 στρεμμάτων θα ενταχθεί σε Ζώνη Β.

Με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στην αδόμητη Ζώνη Προστασίας Α εντάσσονται οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίες από το 2013 συγκαταλέγονταν στα προς αξιοποίηση ακίνητα από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σε Ζώνη Α θα συμπεριληφθούν, επίσης, τα νεότερα μνημεία του Λεωνίδα και των Θεσπιέων.

Για το θέμα των ιαματικών πηγών είχε παρέμβει, πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας “την εφαρμογή της αρχαιολογικής νομοθεσίας με τη θέσπιση ζωνών απολύτου προστασίας, καθώς και την ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας που θα αναδείξει το ιστορικό γεγονός και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα ως ένα σύνολο σύμφωνα με τον χαρακτήρα των Θερμοπυλών ως προστατευόμενου ιστορικού τόπου”. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι “το προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών εμπίπτει αρχαιολογικά στην αρχή του μεσαίου στενού (ή μεσαίας πύλης), όπου υπήρχαν θερμά λουτρά, τα οποία οι ντόπιοι ονόμαζαν Χύτρους, στη θέση όπου βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις των λουτρών Θερμοπυλών. Οι ιαματικές πηγές ήταν αφιερωμένες στον Ηρακλή και μάλιστα στην περιοχή υπήρχαν ιερό και βωμός αφιερωμένα στον ήρωα. Σε αυτή τη θέση εκτιμάται πως έλαβε χώρα η τελική μάχη της τρίτης ημέρας των εχθροπραξιών κατά την οποία έπεσε ο Λεωνίδας. Στην ίδια περιοχή υποστηρίζεται πως βρίσκονται οι ομαδικοί τάφοι των Περσών”.

Τα 26 στρέμματα αρχικά είχε προταθεί να ενταχθούν σε Ζώνη Α, ωστόσο ο Δήμος Λαμιέων ζήτησε την ένταξή τους σε Ζώνη Β, καθώς στην περιοχή υπάρχει εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και υπόγεια διάβαση κάτω από την Παλιά Εθνική Οδό. Βρίσκονται δε πλάι στις παλιές εγκαταστάσεις του ΕΟΤ που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και δύο παλιά ξενοδοχεία όπου σήμερα φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Η ένταξη του συγκεκριμένου τμήματος σε Ζώνη Προστασίας Β δίνει τη δυνατότητα δόμησης εντός του, ωστόσο επιτρέπει και στο υπουργείο Πολιτισμού να ελέγχει τους όρους δόμησης. Η συνεδρίαση του ΚΑΣ αφορούσε μόνο τον καθορισμό των Ζωνών Προστασίας και όχι τις χρήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL