Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Διελεύσεις μνήμης και τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διελεύσεις μνήμης και τέχνης

Στο δάσος των βελανιδιών και στον χώρο των 22 τάφων που έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα στη Μινωική Νεκρόπολη Αρμένων στο Ρέθυμνο, τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες, οι Αντώνης Βολανάκης, Blind Adam (Θάνος Κυριακίδης), Καλλιόπη Λεμού και Μανούσος Χαλκιαδάκης, παρουσιάζουν έργα τους εν είδει κτερισμάτων, σε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση του παρόντος με το μακρινό παρελθόν. Μ' αυτή την εικαστική παρέμβαση, που υπό τον τίτλο "Διελεύσεις" θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 26 Αυγούστου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης αποφάσισαν να γιορτάσουν το ομορφότερο φεγγάρι της χρονιάς, την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

"Επιχειρούμε μια διαφορετική προσέγγιση ενός ιδιαίτερου αρχαιολογικού χώρου, δεδομένου ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνύπαρξη του παρελθόντος με το σήμερα" λέει η Μαρία Μαραγκού, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και επιμελήτρια της έκθεσης. "Επιδίωξή μας είναι να αποθέσουμε κάποια κτερίσματα στους μινωικούς τάφους και στο δάσος με τις βελανιδιές. Επιχειρούμε έναν διάλογο πάνω στο ζήτημα του θανάτου" συμπληρώνει.

Η έκθεση, σύμφωνα με την επιμελήτριά της, "είναι μια ταπεινή παρέμβαση που δεν θα ανταγωνιστεί στοιχεία του χώρου. Οι καλλιτέχνες, με σεβασμό, δημιουργούν έργα / κτερίσματα, συνδεδεμένα με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τη μνήμη και τη συνέχεια". Έτσι, "οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ταπεινά έργα, όπως ταπεινοί οφείλουμε να είμαστε όλοι απέναντι στον θάνατο" λέει.

Στον αρχαιολογικό χώρο θα εκτεθούν έργα-αντικείμενα αλλά και γλυπτά. Όπως εξηγεί η Μαρία Μαραγκού, "ο Βολανάκης έχει 12 πιάτα τα οποία νοηματικά μάς παραπέμπουν στις ταφικές προσφορές, η Λεμού έχει μια βάρκα που παραπέμπει στη βάρκα της μετάβασης από τη ζωή στον θάνατο και στην πορεία προς τον Άδη, ο Κυριακίδης έχει ένα ξόανο και πολλές κορδέλες που παράγουν ήχο και θα τοποθετηθούν στις βελανιδιές".

Τη βραδιά των εγκαινίων και με το φως της σελήνης, ο συγγραφέας Γιώργος Δουατζής θα διαβάσει ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη για τον έρωτα και τον θάνατο.

Οι "Διελεύσεις" έρχονται να μας θυμίσουν έναν πολύ όμορφο αρχαιολογικό χώρο. Η υστερομινωική Νεκρόπολη βρίσκεται γύρω στα 9 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Η απρόσμενη ανακάλυψη ενός αγγείου, από τον μικρό μαθητή Ανδρέα Βούρβαχη, στα μέσα της δεκαετίας του '60, έδωσε το έναυσμα για την ανασκαφή της από τον επίτιμο γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο Γιάννη Τζεδάκι, που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα φέρνοντας στο φως πολύτιμα κατάλοιπα αλλα και σημαντικές πληροφορίες για τις συνήθειες και την καθημερινότητα της εποχής. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και λειτουργεί, ενώ το έργο ανάδειξής του έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 / ΠΕΠ Κρήτης και ξεκινά η υλοποίησή του, με τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL