Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Οπτικές / Ψαύοντας το σώμα της φύσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οπτικές / Ψαύοντας το σώμα της φύσης

Της Λήδας Καζαντζάκη

«Το πυρ χρησμοσύνη και κόρος», δήλωνε ο προσωκρατικός μελετητής της φύσης Ηράκλειτος για τη φωτιά. Που τη θεωρούσε πηγή ενός κόσμου συγκροτούμενου από στοιχεία αντιθετικά. Όπως τα αίτια των πρόσφατων πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, όπου η χρησμοσύνη -η ένδεια δηλαδή κάποιων συνανθρώπων μας με σπίτια αυθαίρετα- συνυπήρχε με τον κόρο - δηλαδή τον κορεσμό κάποιων άλλων που έχτιζαν επί δεκαετίες ολόκληρες οικισμούς χωρίς κοινόχρηστους χώρους και ξενοδοχεία, με μαντρωμένες παραλίες, υπό το κράτος αδιέξοδων, χρησιμοθηρικών και ψηφοθηρικών πολιτικών. Έτσι ώστε να φτάσουμε, με την εκτός οιουδήποτε πολεοδομικού σχεδιασμού εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, στη μετατροπή του σε μια πυριτιδαποθήκη φονική.

Η έκθεση που σχεδίασε και επιμελήθηκε ως τελευταίο μέρος μιας τετραλογίας για τη φύση και το «περιβάλλον», στο ίδρυμα Κυδωνιέως της Χώρας της Άνδρου, η ιστορικός της Τέχνης και της θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά άνοιξε τις πύλες της λίγες μέρες πριν. Kαι θα μπορούσε να αποκαληθεί, δυστυχώς, προφητική. Γιατί κάτω από τον δίσημο τίτλο «ποιητικό αίτιο» η Σχινά επιχείρησε και κατάφερε να αναδείξει τη στενή σχέση φύσης και ανθρώπου μέσα στην ίδια την έννοια του όρου. Να δείξει τα πρόσωπα, τους ποιητές-δημιουργούς αλλά και τους απλούς ανθρώπους, από τα οποία προέρχεται η ενέργεια που δέχεται παθητικά το υποκείμενο, στην προκειμένη περίπτωση το περιβάλλον μας, από τις πράξεις μας.

Οι «εικαστικοί» διάλογοι που συνέθεσε αφήνουν τα έργα να συνομιλούν μεταξύ τους και να φανερώνουν τις διαφορετικές πλευρές της ύπαρξης. Αναρτά ψηφιακές εκτυπώσεις της ανέγγιχτης και φθαρτής ομορφιάς των λουλουδιών δίπλα σε μικρών διαστάσεων αφαιρετικά πλασμένες φιγούρες από πηλό που αποκαλύπτουν το αρχέγονο δίπολο της γέννησης και του θανάτου. Δένει τοπία που αντλούν τη λυρικότητά τους από τις αδρές, εξπρεσιονιστικές πινελιές τους με τοπία ονειρικά, φτιαγμένα με παραδοσιακές τεχνικές, όπου το μικρό κοριτσάκι κρατά με το ένα χέρι τον κόκκινο μίτο της Αριάδνης και με το άλλο το ψαλίδι, έτοιμο να τον κόψει.

Μας οδηγεί μέσα από τις ρομαντικά αποτυπωμένες με μολύβι και ακρυλικό αμυδρές πτυχώσεις των υφασμάτων στους αμυδρούς κυματισμούς της θάλασσας. Μας βυθίζει με προσωπεία, γραμμένα με σινική μελάνη, και με ένα ιδίωμα «αντικειμενικά ρεαλιστικό» στα σκοτεινά μύχια του είναι μας. Προβάλλει άγρια ξεριζωμένους κορμούς δένδρων πλάι στο «περιβάλλον» που έστησε η μοναδιαία συλλογικότητα των 36 αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης με φύλλα κισσών πλεγμένα με μαλλί, δαντέλες, ζωγραφισμένα ή τυπωμένα πάνω σε χαρτί.

Συνδέει έτσι την άμεσα δεμένη με την Άνδρο λατρεία του Διονύσου με τον μύθο του «πυριγενούς» θεού που σώζεται ως βρέφος από τις φλόγες που έζωσαν το παλάτι του παππού του, χάρη στην παρέμβαση της Γης που τον τύλιξε με φύλλα κισσού. Και μας θέτει προ των ευθυνών μας.

Info: «Ποιητικό Αίτιο», Ίδρυμα Κυδωνιέως, Χώρα Άνδρου. Συμμετέχουν οι: Στ. Αλεξάκης, Γ. Καστρίτσης, Κ. Κερεστετζής, Χρ. Κεχαγιόγλου, Κυριακή, Φωτεινή Οθωναίου, Μιλ. Παντελιάς, Β. Παπατσαρούχας, Παν. Πασάντας, Μαρ. Στεφώση, Δημ. Τζαμουράνης, 36 καλλιτ. του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Τρίτης: 10.00-13.30 & 18.30-21.30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL