Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Μια διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια διαφορετική αντίληψη για τον πολιτισμό

Με βασική επιδίωξη να μείνει στην πόλη το αποτύπωμα της διοργάνωσης Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης προχωρούν οι εργασίες για την επίτευξη του μεγάλου στοιχήματος για το 2021.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο της πόλης τη Δευτέρα το απόγευμα παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή, τονίστηκε ότι ο φάκελος Ελευσίνα 2021 έχει ήδη δημιουργήσει αίσθηση στην Ευρώπη.

«Βασική αρχή είναι να αγκαλιάσει όλη η πόλη τη διοργάνωση» τόνισε εισαγωγικά ο Κ. Στρατής, ο οποίος αναφέρθηκε στους πέντε άξονες που διέπουν τη συνεργασία του υπουργείου με τον Δήμο Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένας θεσμός που ξεκινά από το τοπικό επίπεδο για να αποκτήσει περιφερειακή, εθνική αλλά και διεθνή εμβέλεια, καλώντας στη διαμόρφωση μιας «διαφορετικής αντίληψης για τον πολιτισμό, στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική ζωή και τη συλλογική ταυτότητα».

Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δημιουργία ενός νέου προσώπου για την Ελευσίνα στο επίπεδο των υποδομών, με το βλέμμα στο μέλλον.

Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων υπέρ της κοινωνίας και η αναβάθμιση του σχεδιασμού της πόλης για την επίλυση των χωροταξικών προβλημάτων αποτελούν ένα από τα πολλά στοιχήματα της διοργάνωσης σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, ο Κ. Στρατής, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο σκοπεύει να στηρίξει τον Δήμο Ελευσίνας, δήλωσε ότι το ΥΠΠΟ παραχώρησε μέχρι το 2022 το Παλιό Δημαρχείο, «ένα κτήριο σε κομβική θέση μέσα στην πόλη, στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να γίνει η έδρα της Ελευσίνας 2021».

«Σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας πετύχαμε την παραχώρηση του κτηρίου Ίρις και της Ελαιουργικής, όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας». Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αυξηθεί κατά περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης, ενώ πρόσθεσε ότι με νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη εξασφαλιστεί η πρόσληψη είκοσι εξειδικευμένων στελεχών με σκοπό να γίνουν σαράντα.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι, πλησιάζοντας στο έτος της διοργάνωσης, θα υπάρξει μέριμνα για την πρόσληψη και την εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού που θα απασχοληθεί στην παραγωγή.

Τέλος, ο κ. Στρατής σημείωσε ότι «εξετάζουμε τις νομοθετικές ή άλλες ρυθμίσεις που απαιτούνται για να αποκτήσει η Ελευσίνα 2021 μεγαλύτερη ευελιξία στην υλοποίηση του έργου της, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την οικονομία των πόρων, τη χρηστή διαχείριση, τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Στρατής αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα μετά το τέλος της διοργάνωσης, δηλώνοντας ότι δρομολογούνται από τώρα οι λεπτομέρειες για την εκκαθάριση της εταιρείας, καθώς είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα δεν έχει γίνει η εκκαθάριση της εταιρείας η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997 καθώς και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) από το 2010, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος.

Επίσης, υπογραμμίστηκε από τον υφυπουργό ότι ο φάκελος της διοργάνωσης όσον αφορά τα οικονομικά έχει πάρει άριστα για το 2017 από την εταιρεία ορκωτών λογιστών που επιβλέπει την όλη διαδικασία.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης Κέλλυ Διαπούλη τόνισε ότι ο φάκελος «βάζει την καλλιτεχνική δημιουργία στο επίκεντρο, στοχεύοντας στη δημιουργία θεσμών πολιτιστικού περιεχομένου», καθώς «μιλά για την τέχνη η οποία είναι πρωτεύουσα στην καθημερινότητα». Ζήτησε και εκείνη να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα και "να ξεπεράσουμε τα εμπόδια".

Από την πλευρά της η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελευσίνα 2021 Σοφία Αυγερινού - Κολώνια χαρακτήρισε ορόσημο για την πόλη τη διοργάνωση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα υποδομής, καθώς και την ανάγκη αποσαφήνισης των πολεοδομικών παρεμβάσεων. «Οι στόχοι του φακέλου εκπροσωπούν με ιδιαίτερα εύστοχο τρόπο την Ελευσίνα και τον ελληνικό πολιτισμό και αυτό δεν μπορούσε παρά να αναγνωριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε η ίδια.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελευσίνα 2021 Γιώργος Τσουκαλάς σημείωσε ότι η διοργάνωση πρέπει να υπερβεί τις πολιτικές διαφορές στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν αποτελεί απλά ένα τοπικό στοίχημα, αλλά μια εθνική πρόκληση.

Παράλληλα, μέλη του Δ.Σ. έκαναν έκκληση για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων που προκαλούν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες.

Τέλος, σημειώνεται ότι, μετά και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δήμος Ελευσίνας προχώρησε στην τοποθέτηση πέντε νέων μελών για την ενίσχυση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελευσίνας 2021.

Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τη Σοφία Αυγερινού - Κολώνια στη θέση της προέδρου, το Πέτρο Σφηκάκη στη θέση του αντιπροέδρου και τη Μαρία Φιλιππή ως διευθύνουσα σύμβουλο. Τη θέση του γραμματέα του Δ.Σ. ανέλαβε ο Θεόδωρος Καραντινός. Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Άρης Καλαντίδης, Θανάσης Μίλησης, Κατερίνα Μπούμπα, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κυριακούλα Παραδείση, Έλενα Τζελέπη και Σταυρούλα - Βίλλυ Φωτοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL