Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Our Festival στο θέατρο Ρεματιάς / Όταν η αλληλεγγύη γίνεται τέχνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Our Festival στο θέατρο Ρεματιάς / Όταν η αλληλεγγύη γίνεται τέχνη

Είναι ένα μικρό φεστιβάλ εγκιβωτισμένο στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, που επιμένει ότι "τέσσερα χέρια είναι πάντα καλύτερα από δύο, οκτώ καλύτερα από τέσσερα, δεκαέξι καλύτερα από οκτώ...". Το Our Festival, μέσα από την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία των σχημάτων που το απαρτίζουν, αναπτύσσει έντονη κοινωνική δράση και μια διαφορετική προσέγγιση στον ρόλο της ίδιας της τέχνης. Ως λόγο ύπαρξής του άλλωστε προβάλλει τη συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών για τη δημιουργία ενός πυρήνα πολιτιστικών δράσεων με αλληλέγγυο και συνεργατικό χαρακτήρα. Υπ' αυτή τη συνθήκη δημιουργήθηκε το 2015 από την ομάδα "Εμείς" και σήμερα πια βλέπει τον οργανωτικό του πυρήνα να διευρύνεται και με άλλους καλλιτέχνες και σχήματα.

Το Our Festival από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη δίνει το δικό του "παρών" στο θέατρο της Ρεματιάς και παρουσιάζει περισσότερες από είκοσι καλλιτεχνικές δράσεις από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχών, προτάσσοντας τη φρεσκάδα, τη διαδραστικότητα και την ομορφιά της τέχνης, αλλά και την αλληλεγγύη ως αντίδοτο στις δυσκολίες των ημερών μας.

Μέσα απ' αυτές άλλωστε τις δράσεις του προβάλλει και η διαφορετικότητά του από τα συνήθη φεστιβαλικά μοντέλα. Επιδιώκει την υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και σχημάτων, νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής και καλλιτεχνικής δράσης που αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης. "Η αλληλεγγύη βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας" λέει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Χρήστος Θάνος από την ομάδα "Εμείς", που έβαλε τον θεμέλιο λίθο του φεστιβάλ. "Την τέχνη την αντιλαμβανόμαστε ως συλλογική διαδικασία, ως ένα δώρο που προσφέρεται και στους καλλιτέχνες αλλά και στους θεατές. Έτσι δραστηριοποιούμαστε ώστε να παρέχεται η δυνατότητα και σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους, αλλά και στους συμπολίτες μας να το παρακολουθήσουν. Αυτή είναι η συνθήκη που ενώνει και δραστηριοποιεί εδώ και τέσσερα χρόνια όλους εμάς που συγκροτούμε τη διαρκώς αυξανόμενη παρέα του Our Festival".

Υπ' αυτή τη συνθήκη το Our Festival "δεν είναι αυτοσκοπός", διευκρινίζει ο Χρήστος Θάνου. Τουναντίον "είναι ένα στοίχημα αλλά και το μέσο για να συναντηθούμε, να συνδημιουργήσουμε και να περπατήσουμε μαζί στο μέλλον. Μας ενδιαφέρει μέσα από μια συλλογική συνθήκη να διερευνήσουμε όλες τις νέες τάσεις πάνω στις παραστατικές τέχνες. Κυρίως όμως επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον οικείο και προσβάσιμο από όλους, είτε είναι καλλιτέχνες αυτοί είτε είναι θεάτές. Γι' αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στα ζητήματα αλληλεγγύης και προσβασιμότητας" υπογραμμίζει.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Αττική δεν αφήνουν αδιάφορους τους καλλιτέχνες του Our Festival. "H σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι στα θύματα και στους συμπολίτες μας που επλήγησαν. Ως καλλιτέχνες είμαστε διαθέσιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανακούφιση. Η ομάδα του Our festival είμαστε σε συζητήσεις για να βρούμε τον αποτελεσματικότερο τρόπο, δεδομένου ότι, όπως μας λένε οι αρμόδιοι, αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα, αίμα και φάρμακα. Γι' αυτό οργανώνουμε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών από τις πυρόπληκτες περιοχές. Έτσι κι αλλιώς ο Δήμος Χαλανδρίου δέχεται είδη πρώτης ανάγκης και εμείς από την πλευρά μας καλούμε όσες και όσους σκοπεύουν να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις του Οur Festival να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια".

Στο Οur Festival στη Ρεματιά σήμερα θα παρουσιαστούν το εικαστικό εργαστήρι για παιδιά "Μικροί Πικάσο", η παράσταση για μικρούς και μεγάλους "Μήπως είδατε το τσίρκο μου;", η παράσταση "Οι γάτες πέθαναν" και η συναυλία των Radio Sol. Αύριο Κυριακή παρουσιάζονται το διαδραστικό εργαστήριο stop motion για παιδιά και γονείς και προβολες για παιδιά, συναυλίες της Αθηναϊκής Κολλεκτίβας Afformance, της Emi Path, της Σοφίας Σαρρή και των Poem. Tη Δευτέρα παρουσιάζονται η παράσταση “Εσωτερικές ειδήσεις” βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μάριου Ποντίκα, οι παραστάσεις χορού "Waste" και "Αγκαλιά" αλλά και συναυλία των Βερτζί Μαβί. Την Τρίτη οι Balkan Can Kino οργανώνουν τη συζήτηση “Κινηματογράφος και αυτοοργάνωση: από την εκπαίδευση έως την παραγωγή” καθώς και ένα ελληνικό πανόραμα σύγχρονων ταινιών μικρού μήκους.

Την Τετάρτη η αυλαία του φεστιβάλ κλείνει με παιδικά εργαστήρια για ισορροπημένη διατροφή και περιβαλλοντική συνείδηση, τις παραστάσεις "Αισώπου Φίλοι" για παιδιά, Dancor της χορογράφου Ντέμης Παπαθανασίου και "Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως" του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL