Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

“Θεσμοφοριάζουσες” στην Επίδαυρο

“Ένα έργο για τη θέση -και τις θέσεις- των γυναικών, για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο και, πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας” χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τις “Θεσμοφοριάζουσες”, που παρουσιάζονται Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Η παράσταση βασίζεται στην καινούργια μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, η μουσική σύνθεση είναι του Νίκου Κυπουργού, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη και τα σκηνικά της Μαγδαληνής Αυγερινού.

Πρωταγωνιστούν οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Παπαγεωργίου. Συμμετέχουν γυναικείος χορός και ζωντανή ορχήστρα. Στις 9 μ.μ.

"Κάρμεν" στο Ηρώδειο

Η δημοφιλέστερη όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου - σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας- επιστρέφει στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 27, 28, 29 και 31 Ιουλίου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στον ρόλο του τίτλου δύο κορυφαίες "Κάρμεν" της εποχής μας: η παγκοσμίου φήμης Ανίτα Ρατσβελισβίλι και η Κέιτ Όλντριτς. Η παράσταση είναι σύγχρονη, αιχμηρή, επίκαιρη και τοποθετείται στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας.

Με συμμάχους τους Γιώργο Σουγλίδη στα σκηνικά και τα κοστούμια, Τζουζέπε Ντι Ιόριο στους φωτισμούς και Τόμας Μπέργκμαν στις προβολές, ο Λάνγκριτζ δημιουργεί ένα σύγχρονο, αλλά και διαχρονικό συνάμα περιβάλλον για την ιστορία της "Κάρμεν", «μια ιστορία για τα όρια και τη φτώχεια, την ελευθερία και τη σκλαβιά. Μια ιστορία για το σήμερα», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης. Στις 9 μ.μ.



«Το πρώτο μου βιβλίο»

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εκδόσεις Γαβριηλίδη συνδιοργανώνουν με άλλους εκδότες την ετήσια γιορτή πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών σε μια εκδήλωση με σκοπό να ακουστεί ο λόγος τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συστηθούν στο κοινό που θα παρευρεθεί. Κάθε λογοτέχνης, ποιητής ή πεζογράφος θα διαβάσει ένα μικρό αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από το βιβλίο του και θα συνομιλήσει για λίγα λεπτά με την Ασημίνα Ξηρογιάννη.

Συμμετέχουν οι εκδόσεις Κέδρος, Μανδραγόρας, Πατάκης, Ίκαρος, Κύμα, Κίχλη, Θράκα, Οδός Πανός, Πόλις, Νεφέλη, Σαιξπηρικόν και Γαβριηλίδης με τους συγγραφείς Κωνσταντίνα Λιβιεράτου, Έλενα Γκιβίση, Βίκη Κοσμοπούλου, Βασίλη Πανδή, Δήμητρα Κουβάτα, Μαριάνα Ευαγγέλου, Ακριβή Κακλαμάνη, Γιάννη Γορανίτη, Μάνια Μεζίτη, Δημήτρη Σαλτό, Ελένη Στελλάτου, Λίνα Ρόκου, Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Αγγελή Μαριανό, Ιφιγένεια Ντούμη, Αλίκη Στελλάτου, Σοφία Μπραϊμάκου, Κώστα Βραχνό, Γιώργος Πανάρας, Νίκο Παπαδόπουλο, Ελένη Βελέντζα, Άννα Γεωργάτου, Εβελίνα Πρεβέντη, Μαρία Σκουρλά, Ζαχαρούλα Καλλιαντζή, Σοφία Τσιαλίκη, Κατερίνα Τσιτούρα. Στην αυλή του Poems 'n' Crimes Art Bar, την Πέμπτη 26 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι.

"Αντιγόνη" από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α.

Το επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου και Ελιάνας Περηφάνου. Στις 9 μ.μ.

“Ίων” στην Πετρούπολη

Η παράσταση “Ίων”, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, με πρωταγωνιστές τους Δήμητρα Χατούπη και Κωνσταντίνο Μπιμπή, καθώς και τον Νίκο Τουλιάτο στα κρουστά, παρουσιάζεται στο Θέατρο Πέτρας, στις 9 μ.μ.

“Η Ηλέκτρα” στη Μυτιλήνη

Η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζεται απόψε στη Μυτιλήνη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακολουθούν, στις 30 Ιουλίου η Λήμνος και την 1η Αυγούστου ο Αϊ-Στράτης.

“No future”, από τους εφήβους στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Ερωτήματα για τις αγωνίες, για το παρόν και το μέλλον της ζωής τους και της σταδιοδρομίας τους, αλλά και την τύχη της σύγχρονης κοινωνίας και της περίπλοκης πραγματικότητας και εποχής θέτουν και απαντούν κάνοντας θέατρο οι νέοι και οι έφηβοι της Κοζάνης. Πρόκειται για το θεατρικό ντοκιμαντέρ “No future”, που κάνει πρεμιέρα από την Ομάδα Εφήβων και Νέων του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης βασισμένο πάνω στο Θέατρο Ντοκουμέντο.

Μέσα από κείμενα - συνεντεύξεις των ίδιων των εφήβων αλλά και ενηλίκων, η παράσταση διερευνά τα όνειρα, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των σημερινών νέων της πόλης, μέσα από ερωτήματα όπως “πώς και πού θα ζήσω, τι έρχεται μετά, πώς σκέφτομαι τον εαυτό μου στο μέλλον, πώς ονειρεύομαι το μέλλον και μέσα σε τι κόσμο, αλλά και πώς ονειρεύομαι την κοινωνία στην οποία θα ζήσω και πώς θα πραγματοποιήσω τα όνειρά μου, καθώς και τι δυνατότητες μου δίνει αυτή η κοινωνία, αλλά και τι μπορώ να κάνω για να την αλλάξω”.

Η σκηνοθεσία είναι του Παντελή Φλατσούση, ο οποίος δημιουργεί από κοινού με τους έφηβους συμμετέχοντες μια σκηνική σύνθεση σκοπός της οποίας είναι να παρουσιαστούν και να τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο την πόλη της Κοζάνης και την κοινωνία της όσο και ολόκληρη τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της περίπλοκης εποχής στην οποία ζούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL