Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Πέντε εικαστικοί διεισδύουν στα αδυτα της μνήμης / Η συγκατοίκηση των τεσσάρων συν ένας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε εικαστικοί διεισδύουν στα αδυτα της μνήμης / Η συγκατοίκηση των τεσσάρων συν ένας

Το ρολόι ΙΙΙ (Τάσος Μαντζαβίνος)

Με θεματικό άξονα τη μνήμη και με αφετηρία τους κοινούς τους τόπους, τέσσερις εικαστικοί οι Γιάννης Αδαμάκος, Τάσος Μαντζαβίνος, Άγγελος Παπαδημητρίου και Γιάννης Ψυχοπαίδης, “συγκατοικούν” από τις 21 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου με τον Κώστα Πανιάρα, στην γκαλερί Citronne του Πόρου. Πρόκειται για ένα συνθετικό αφήγημα, μια κοινή και, ταυτοχρόνως, ατομική περιήγηση, άλλοτε με έμφαση στο προσωπικό βίωμα, άλλοτε με γνώμονα την ιστορία, άλλοτε με αναφορές στο υποσυνείδητο, άλλοτε με μύθους και σύμβολα. Οι τέσσερις καλλιτέχνες και ο Πανιάρας που ήδη έργα του εκτίθενται στη γκαλερί, αντιμάχονται τη λήθη, διεισδύοντας στα άδυτα της μνήμης.

Ο Κώστας Πανιάρας, του οποίου η ατομική έκθεση "Αμφιθυμία της Μνήμης" συνεχίζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, καθορίζει τη θεματική, εκφράζοντας την εικαστική διαχείριση του παρελθοντικού βάρους και τις συνεπαγόμενες συναισθηματικές αυξομειώσεις. Επιπροσθέτως, στην γκαλερί τα εκτιθέμενα έργα της ενότητας “Τοπία της μνήμης" ορμώνται και από βιωματικές αναμνήσεις.

Ο Γιάννης Αδαμάκος αναβιώνει μια “Οπτική μνήμη”, μέσα από έργα που δημιουργούν μια εντύπωση νοσταλγίας, αναπόλησης και ονείρου. Ο Τάσος Μαντζαβίνος κινείται σε συνθέσεις από φανταστικά και φυσικά στοιχεία μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον ενός ονείρου - εφιάλτη: οι δράκοι, τα κάστρα, η θάλασσα, η νύχτα, το πλοίο. Στα έργα που εκτίθενται στην γκαλερί έχει προστεθεί ένα σταματημένο ρολόι, δηλαδή μια συμβολική απεικόνιση του ακινητοποιημένου χρόνου. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου εγκλωβίζει τη μνήμη στην εγκατάσταση «Ο κήπος», ένα αφηγηματικό tableau, όπου συνυπάρχουν παρελθοντικά θεματικά και μορφικά στοιχεία, δηλαδή τα προσωπικά του βιώματα.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης διαθέτει έργα του διέπονται από τη μαζική τυραννία μιας θρυμματισμένης μνήμης που ταξιδεύει και περιέρχεται τους ελληνικούς αιώνες και χώρους, μέσα από μορφές και σύμβολα της Ιστορίας. Το παρόν δεν μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει την σχέση του με το παρελθόν- γι’ αυτό άλλωστε εκφράζεται με τη φθορά, τον κατακερματισμό, την έλλειψη επικοινωνίας και την απουσία της αισθητικής. Την έκθεση επιμελείται η Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL