Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της "Οδύσσειας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της "Οδύσσειας"

Πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους από τη ραψωδία ξ της "Οδύσσειας" και ίσως αποδειχθεί το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των ομηρικών επών ήρθε στο φως στην αρχαία Ολυμπία. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διεξαγωγή της επιφανειακής, γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό.

Πρόκειται για σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο, καθώς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3οαι. μ.Χ. Εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει αρχίσει ήδη, η επιγραφή με την ομιλία του Οδυσσέα προς τον πιστό του χοιροβοσκό Εύμαιο θα αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των ομηρικών επών.

Το υπουργείο δημοσιοποίησε χθες την είδηση, μετά τον καθαρισμό της πλάκας στα εργαστήρια συντήρησης της Ολυμπίας. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλια, υπό την διεύθυνση της οποίας διεξήχθη το ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τρία γερμανικά Πανεπιστήμια, μίλησε για “αναπάντεχο εύρημα”, το οποίο, όπως εξήγησε, “δεν αναμενόταν να εντοπιστεί σε επιφανειακή έρευνα” . Αναφερόμενη στην πλάκα, υπογράμμισε πως αρχικά ήταν καλυμμένη από άλατα και επικαθίσεις τόσο από την έκθεσή της στις καιρικές συνθήκες, όσο και από τη βλάστηση κ.ά. Δεν έγινε αμέσως αντιληπτό περί τίνος πρόκειται. Ακόμα και όταν βεβαιώθηκε η ύπαρξη της επιγραφής, οι αρχαιολόγοι δεν περίμεναν να είναι απόσπασμα από την "Οδύσσεια". Σύμφωνα με την κ. Κόλια, η επιγραφή, που πρέπει να έχει χαραχθεί ενώ ο πηλός ήταν νωπός, βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Με το τέλος του προγράμματος η μελέτη της πλάκας και η δημοσίευση των ευρημάτων συνεχίζεται. Η προισταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας εξήγησε πως “το αποτέλεσμα, ότι η επιγραφή ταυτίστηκε με τμήμα της ραψωδίας ξ της "Οδύσσειας", και μια πρώτη χρονολόγηση πιθανολογείται τον 2ο αιώνα μ.Χ. είναι πολύ σημαντικό, αλλά ίσως, με την επικείμενη συστηματική έρευνα, περιμένουμε να φανεί αν πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό απόσπασμα ομηρικών επών”. Η κ. Κόλια από ό,τι είπε δεν είναι ακόμη σε θέση να ερμηνεύσει αυτό το "περίεργο" και μοναδικό εύρημα.

Η γενική γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη δήλωσε από την πλευρά της πως «το εύρημα είναι πολύ σημαντικό και μας κάνει περήφανους για άλλη μια φορά, για το τι κρύβει η ελληνική γη κι ειδικά αυτή η γη της Ολυμπίας κι ό,τι ακόμα είναι νά 'ρθει στο φως στο μέλλον. Αλλά πάντα με προσοχή. Την πήλινη πλάκα της Ολυμπίας την είχαν εντοπίσει από πέρυσι οι αρχαιολόγοι και τώρα που προχώρησαν τη μελέτη ενημέρωσαν σε πρώτη φάση το κοινό. Περιμένουμε το επιστημονικό υλικό για δημοσίευση. Δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες για να βεβαιώσουμε τη χρονολόγησή της, η οποία, αν είναι πριν τον 3ο μ.Χ. -τον 2ο μ.Χ όπως λένε οι μελετητές της τότε θα είναι το παλιότερο στοιχείο που έχουμε με τη χάραξη της "Οδύσσειας". Η πιο παλιά μαρτυρία, απ' όσο γνωρίζω, είναι σε πάπυρο του 3ου μ.Χ. αιώνα", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL