Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ένα φεστιβάλ "βάλσαμο" για την Αυλίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα φεστιβάλ "βάλσαμο" για την Αυλίδα

Ένα τοπόσημο με ξεχωριστή σημασία, ο όρμος Μικρό Βαθύ στην Αυλίδα, από όπου απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για την Τροία, αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε σημείο αναφοράς για το Φεστιβάλ Χαλκίδας που πραγματοποιεί εκεί φέτος για δεύτερη χρονιά και ολόκληρο τον Ιούλιο το bio-Mechanical Festival. Για ένα φεστιβάλ στενά συνδεδεμένο με έναν “βασανισμένο, λατομημένο, υπερεκμεταλλευμένο χώρο” μιλά ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Κατσάνος, εξηγώντας ότι “ο χώρος είναι αναγνωρισμένος αρχαιολογικός από το 1974 καθώς έχει ανασκαφικά ευρήματα από την κλασική έως και την ελληνιστική εποχή. Στον χώρο δραστηριοποιήθηκε από τη δεκαετία του 1930 μια βιομηχανία τσιμέντου που κατέφαγε ένα μυκηναϊκό νεκροταφείο και πάρα πολύ ύλη από ασβεστολιθικό πέτρωμα με το οποίο και χτίστηκαν οι πολυκατοικίες του 1960 και μετά”.

Ο Γ. Κατσάνος εξηγεί ότι στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και μιας άλλης λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, που τον συνδέει τόσο με την αρχαία Ιστορία του όσο και με τη σύγχρονη βιομηχανική Ιστορία. Άλλωστε, η επωνυμία bio-Mechanical Festival σχετίζεται τόσο με τον βιομηχανικό χαρακτήρα της περιοχής, όσο και τον μεταβιομηχανικό, καθώς το εργοστάσιο έπαψε να λειτουργεί από το 2012. “Από τότε, και με ιδέα της Ζωής Λιβανίου, ξεκίνησαν κάποιες παραστάσεις στον χώρο και από πέρυσι έχει αρχίσει το bio-Mechanical Festival, που περιλαμβάνει όχι μόνο παραστάσεις από το Θέατρο της Χαλκίδας, αλλά και άλλων σχημάτων από την ευρύτερη περιοχή και αλλού” επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. “Στόχος του φεστιβάλ είναι κατά κάποιον τρόπο να 'θεραπεύσει' τον χώρο. Η ονομασία του παραπέμπει επίσης στην άρθρωση του σώματος και συνδέεται με το θεατρικό σύστημα του Μέγερχολντ, ως πρόδρομος του σωματικού θεάτρου. Όλα αυτά οδηγούν στην προοπτική ο χώρος να λειτουργήσει ως πολιτιστικός αλλά και με οικονομικό όφελος” καταλήγει.

Φετινός άξονας είναι η θεματική “Αρχαίοι μύθοι - Σύγχρονη σκηνή”, που περιλαμβάνει δράσεις, μετακλήσεις, εγκαταστάσεις, παραστάσεις, συναυλίες, χορό, συμμετοχές από συλλόγους. Κεντρική παράσταση είναι “Η Ελένη” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γ. Κατσάνου, που θέτει το θέμα των ειδώλων , τη σχέση πραγματικότητας και αντανάκλασης και παρουσιάζεται κάθε Κυριακή και Δευτέρα του Ιουλίου στο Θέατρο της Αυλιδείας Αρτέμιδας. Στη διάρκεια του μήνα υπάρχουν 24 συμμετοχές σχημάτων με έργα ίδιας θεματικής. Μεταξύ των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν είναι οι "Χοηφόρες" από την ομάδα vasistas στις 21.7 αλλά και συναυλίες του κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη στις 28.7, των αδελφών Καλογεράκη στις 24.7 κ.ά. Από τις 19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν προβολές σπουδαστικών ταινιών από το Τμήμα Κινηματογράφου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Οι περισσότερες παραστάσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL