Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Αθήνα - Πειραιάς - στην τροχιά του βιβλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα - Πειραιάς - στην τροχιά του βιβλίου

Γιάννης Μώραλης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Θεοχαράκης, Νίκος Διαμαντής, Εριφύλη Μαρωνίτη και Άννα Καφέτση, από τη χθεσινή παρουσίαση της συνεργασίας των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά

Το βιβλίο ενώνει σε μια απτή πολιτισμική διαδρομή την Αθήνα και τον Πειραιά με το Μέγαρο Μουσικής και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να πρωταγωνιστούν συνεργώντας με λέξεις, νοήματα, αναγνώσεις, χρώματα, εικόνες και εικαστικές εγκαταστάσεις. Η διοργάνωση Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 γίνεται ο συνδετικός κρίκος για τη συνεργασία ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το πρώτο λιμάνι της χώρας, με το Μέγαρο Μουσικής να κρατά τα σκήπτρα μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών Αnnex M.

O Κήπος αλλά και άλλοι χώροι του ετοιμάζονται ήδη να φιλοξενήσουν τη φιλόδοξη τριλογία "Η άγραφη βιβλιοθήκη", που διά χειρός Άννας Καφέτση θα προσφέρει πολλαπλές αφορμές σε σύγχρονους καλλιτέχνες να αναστοχαστούν πάνω στις λέξεις και τα κείμενα και να βρεθούν σε ανοιχτή συνομιλία με την "Κιβωτό" των ζωντανών, αναπάντεχων αφηγήσεων που παρεμβαίνουν στην έκθεση, την οποία συνεισφέρει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

"Όταν οι πόλεις συνεργάζονται με σημαντικούς και πρωτοπόρους φορείς πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μπορούν να ξεπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες, να λειτουργήσουν ενωτικά, να δημιουργήσουν και να αφυπνίσουν" είπε χθες παρουσιάζοντας τη συνεργασία ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη να επισημαίνει από πλευράς του ότι "το ζητούμενο της εποχής είναι οι συνεργασίες" χαρακτηρίζοντας "κίνηση πρότυπο" τη συγκεκριμένη συνέργεια, η οποία "αποτελεί αρχή μιας σειράς κοινών δράσεων", αφού "οι κοινωνίες μπορούν να στηριχτούν και να αντλήσουν από την πολιτισμική και πολιτιστική τους ταυτότητα".

"Η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι πια μια ενιαία πόλη που θα χρειαζόταν μητροπολιτική διακυβέρνηση" υπογράμμισε παράλληλα ο Γ. Καμίνης τονίζοντας ότι "τα διοικητικά όρια δεν υπάρχουν για να διαιρούν, αλλά για να τα υπερβαίνουμε και να συνεργαζόμαστε". Ο Γιάννης Μώραλης επισήμανε επίσης ότι "ο πολιτισμός και η Ιστορία έχουν τον δικό τους ρόλο στην προσπάθεια να φτιάξουμε τη δική μας πολιτιστική ταυτότητα ώστε ο Πειραιάς να γίνει τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός και όχι μόνο πύλη εισόδου - εξόδου".

Οι δύο δήμαρχοι παράλληλα αποκάλυψαν τι διαβάζουν αυτή την περίοδο. Ο Γιάννης Μώραλης διαβάζει στον γιο του τον "Δον Κιχώτη" και ο ίδιος τον "Σαλό του Θεού" του Μίμη Ανδρουλάκη, ενώ ο Γιώργος Καμίνης διαβάζει παράλληλα τα βιβλία "Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες", που δεν έχει μεταφραστεί στη χώρα μας, τη βιογραφία του Γεωργίου Αβέρωφ και το "Η Χίος υπό οθωμανική κατοχή".

"Στρατηγικής σημασίας" χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης ευχόμενος αυτή να διευρυνθεί και "στο κομμάτι των συνεδρίων". Αναγνωρίζοντας ως "τεράστια επιτυχία" την ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, χαρακτήρισε την Αθήνα "φυσική πρωτεύουσα του βιβλίου", αφού διατρέχοντάς την, από την Ακαδημία Πλάτωνος έως το Λύκειο, διατρέχεις την ιστορία της φιλοσοφίας.

Το Μέγαρο, είπε, "είναι βασικό κομμάτι της πόλης" και αναφερόμενος στο "άνοιγμα του Μεγάρου" επισήμανε ότι "θέλουμε να κάνουμε το κοινό, ιδίως το νεανικό, να νιώσει ότι η καλή μουσική το αφορά, να δεθούμε με τις νέες δυνάμεις του τόπου. Προχωρούμε στη διατομή των τεχνών και είμαστε τυχεροί που έχουμε την Άννα Καφέτση στα εικαστικά" είπε, ενώ, όταν ρωτήθηκε γιατί η συνέργεια αυτή γίνεται στο Μέγαρο όχι στο ΕΜΣΤ, διευκρίνισε ότι "το Μέγαρο δεν πρόκειται να μεταμορφωθεί σε πινακοθήκη".

"Το Μέγαρο πάντα είχε ένα διακαλλιτεχνικό προσανατολισμό" είπε η Άννα Καφέτση, διευθύντρια του Annex M, το οποίο "υπηρετεί το άνοιγμα του Μεγάρου στο νέο, στην πόλη". Χαρακτήρισε τη σύγχρονη τέχνη "προνομιακό πεδίο για την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου" και παράλληλα πεδίο "που δεν μπορεί να κλειστεί σε ένα χώρο".

Ως εκ τούτου "Η άγραφη βιβλιοθήκη" θα ανοιχτεί σε "άγνωστους χώρους" του Μεγάρου, αλλά "και στις δύο πόλεις αν οι δήμαρχοι εξασφαλίσουν τα χρήματα" όπως είπε, αναδεικνύοντας "μια νέα αναγνωστική και συγγραφική συνθήκη χωρίς όρια, στην οποία οι ξένοι της ανάγνωσης και οι άλλοι της συγγραφείς είναι το ζητούμενο".

Ο πρώτος πυλώνας της τριλογίας, ο "Τελευταίος αναγνώστης", εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου, στον Κήπο του Μεγάρου, με τις ζωντανές αφηγήσεις τις "Κιβωτού" που επιμελείται ο Νίκος Διαμαντής, από γνωστούς λογοτέχνες όπως οι Σάββας Μιχαήλ, Αχιλλέας Κυριακίδης, Γιώργος Βέλτσος, Τζίνα Πολίτη, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρου κ.ά. Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει ο δεύτερος πυλώνας, με τίτλο "Μετά τη Βαβέλ και ο τρίτος "Ένα δικό σου Δωμάτιο" θα ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, "υπομονετικό και ανήσυχο" κατά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Νίκο Διαμαντή, συνεισφέρει επίσης με τη δράση "Ένα ποίημα είναι μια πόλη" που θα πραγματοποιείται κάθε πρώτη του μήνα με φυσική απαγγελία στην ιστορική γραμμή 040 των αστικών συγκοινωνιών που συνδέει τις δύο πόλεις.

Από την πλευρά της η Εριφύλη Μαρωνίτη, συντονίστρια της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, έκανε λόγο για τις πάνω από 270 δράσεις της διοργάνωσης σε συνεργασία με ευρύ φάσμα φορέων, πολιτιστικών οργανισμών και μικρότερων ομάδων που "παντρεύουν διαφορετικές ιδέες διαφορετικής προέλευσης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL