Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Με μια εικόνα ταξιδεύω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με μια εικόνα ταξιδεύω

Είναι ο πρώτος φορέας που αγκάλιασε το δικαίωμα του παιδιού στην καλλιτεχνική έκφραση. Το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης "Σχεδία" μετράει πλέον τριάντα χρόνια από το 1987, οπότε ξεκίνησε τη δραστηριότητά του μυώντας τα παιδιά στη μαγεία της τέχνης, και γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια σειρά εκδηλώσεων που υπό τον τίτλο "Με μια εικόνα ταξιδεύω" ξεκινούν σήμερα (7 μ.μ.) στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας με την έκθεση ζωγραφικής των παιδιών που συμμετείχαν στα προγράμματά του.

Στη συνέχεια τα έργα των παιδιών, μαζί με έργα και άλλων παιδιών από την Αττική, πλαισιωμένα και από ταινίες που δημιούργησαν τα ίδια αλλά και μουσικές συνθέσεις τους, θα παρουσιαστούν διαδοχικά σε διάφορους δήμους και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη διεθνώς στα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πολύχρονο και περιπετειώδες το 30χρονο ταξίδι της "Σχεδίας". Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ενεργοποιήθηκε εντατικά στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών ωστόσο δεν περιορίστηκε σ' αυτήν. Με την παράλληλη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και την επέκταση της δραστηριότητάς της στα ζητήματα της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, μαζί με τα παιδιά αγκάλιασε και τους ενήλικους γονείς τους.

"Η ενασχόληση με την τέχνη δρα καταλυτικά, είναι ένα σημαντικό όπλο προκειμένου να πάρουν δύναμη οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, αλλά και οι πολιτισμικές μειονότητες των Ρομά ή των Ελλήνων μουσουλμάνων, και να φύγουν από το περιθώριο, είναι παράλληλα ένα πρόσφορο όχημα για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων" λέει η Σίσυ Βαφέα, εκπαιδευτικός, διευθύντρια της "Σχεδίας".

"Το παιδί μπορεί να είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος, είναι συγχρόνως και η αισιόδοξη προοπτική, αφού μέσω αυτού προσεγγίζουμε και τους ενήλικους" συμπληρώνει.

Σήμερα πια η "Σχεδία" μετρά ένα γόνιμο παρεμβατικό και ερευνητικό έργο για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και της αυτοοργάνωση ενώ έχει συμβάλει σε θεσμικό επίπεδο στην καθιέρωση της καλλιτεχνικής παιδείας, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της εξωσχολικής απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL