Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ο "Απόκοπος" στη Σπιναλόγκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Απόκοπος" στη Σπιναλόγκα

Η επιχείρηση ένταξης της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και κοινή προσπάθεια του Δήμου Αγ. Νικολάου, φορέων του νησιού, της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Πολιτισμού. Στις 18 Ιουλίου διοργανώνεται στο μαρτυρικό νησί συναυλία του μουσικού έργου «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα», ανάθεση του δήμου στον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και στον ποιητή Διονύση Καψάλη, προκειμένου να περιληφθεί στον φάκελο της υποψηφιότητας.

Η Σπιναλόγκα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό κι όχι μόνο εξαιτίας της δημοσιότητας από το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ. Μάλιστα είναι από τους πρώτους σε έσοδα αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και ο δεύτερος μετά την Κνωσό σε επισκεψιμότητα στην Κρήτη.

Στο έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» περιγράφεται η ονειρική κάθοδος στον άλλο κόσμο, που συνδυάζεται με στοιχεία από τον Ορφέα και Ευρυδίκη, αλλά και την αυτοβιογραφία του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, που σφράγισε με τη ζωή και τη δράση του τον αγώνα των χανσενικών.

Εκτός από το μουσικό έργο, ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος γύρισε ντοκιμαντέρ στον ερειπωμένο οικισμό ενώ ο Βασίλης Σκουλάς είναι ο αφηγητής του Απόκοπου σ' αυτή τη μουσική «κάθοδο στον Άδη». Η αφήγηση εναλλάσσεται με λυρικά και οργανικά ιντερμέδια και τραγούδια από τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ενώ στη συναυλία συμπράττει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL