Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... σε κίνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... σε κίνηση

Η διοργάνωση της Αθήνας - Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου μας ενημερώνει με δελτίο Τύπου ότι θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις γειτονιές της Αθήνας ένα βιβλιοαυτοκίνητο, μία κινητή βιβλιοθήκη που θα προσφέρει υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους της πόλης. Αυτό θα συμβεί με την αρωγή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας. Δηλαδή, εάν καταλάβαμε σωστά, η κινητή βιβλιοθήκη της Βέροιας θα "δανειστεί" στην Αθήνα για τις ανάγκες του εορτασμού του έτους.

Πολλαπλές αναγνώσεις μπορούμε να κάνουμε. Πρώτη και κυριότερη, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, στερούνται όλα αυτά τα χρόνια υπηρεσιών βιβλιοθήκης και τώρα δίνεται η ευκαιρία να τις απολαύσουν. Για έναν χρόνο μόνο βέβαια. Κάτι είναι και αυτό. Η παραδοχή αυτή εκ μέρους του δήμου υπογραμμίζει την έλλειψη πολιτικής βιβλιοθηκών εκ μέρους όλων των δημάρχων που πέρασαν από αυτή την πόλη. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της Ημαθίας θα στερηθούν των υπηρεσιών κινητής βιβλιοθήκης για ένα χρόνο.

Είναι σημαντικό να δούμε τους αριθμούς, όταν η δεύτερη δημοτική κοινότητα με 110.000 κατοίκους ή ακόμη και η τρίτη με 50.000 κατοίκους, ολόκληροι δήμοι από μόνοι τους, στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες βιβλιοθήκης. Και όταν απαιτείται η ευγενής χορηγία μίας μικρότερης πληθυσμιακά πόλης για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, πολλά ερωτηματικά γεννιούνται.

Από την άλλη πλευρά, και αν θεωρήσουμε ότι επιτέλους έγινε αντιληπτό ότι οι κάτοικοι στις γειτονιές της πόλης δεν έχουν πρόσβαση, η δράση θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο. Αν βέβαια συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λήξη των εορτασμών. Αν δηλαδή δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Γιατί τί μπορεί να πει κανείς στους κατοίκους μετά; Υπάρχουν δυνατότητες αλλά δεν θέλουμε να σας τις προσφέρουμε;

Στα πολύ θετικά της δράσης είναι ότι για πρώτη φορά η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας θα δηλώσει "παρούσα" στο Pride που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 9 Ιουνίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κινητής βιβλιοθήκης, αυτή θα βρίσκεται για 5 ώρες στην πλατεία Συντάγματος, στο Athens Pride.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL