Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Θάνος Μικρούτσικος στο Θέατρο Βράχων / Θάνος Μικρούτσικος στο Θέατρο Βράχων: Συγκίνησε, δάκρυσε, αποθεώθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Μικρούτσικος στο Θέατρο Βράχων / Θάνος Μικρούτσικος στο Θέατρο Βράχων: Συγκίνησε, δάκρυσε, αποθεώθηκε

Υποκλίθηκε στην αγάπη των χιλιάδων ανθρώπων που κατέκλυσαν προχθές το βράδυ το Θέατρο Βράχων. Κι εκείνοι τον αποθέωσαν. Καταθέτοντας το μουσικό του πορτρέτο, ο Θάνος Μικρούτσικος διάνυσε παράλληλα μια διαδρομή στην ίδια την ιστορία μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και προσέφερε γενναιόδωρα ό,τι μας δονεί, μας συγκινεί, μας συνθέτει και μας συνδέει ως ελληνική ιδιοσυστασία. Είναι λίγοι οι δημιουργοί που το καταφέρνουν.

Μελωδικός, λυρικός, ευρηματικός, μουσικά και σκηνικά αεικίνητος, με εκείνη τη διαβολική ικανότητα να "πειράζει" τα τραγούδια του έτσι που ποτέ να μην ακούγονται ίδια, αλλά και αμετανόητα πολιτικός, ξετύλιξε όλο το ψηφιδωτό της ιδιοσυστασίας του. Και το ξόρκι του επίσης. "Δεν θα πεθάνουμε κουφάλα νεκροθάφτη".

"Ζούμε σε έναν βάρβαρο κόσμο" άρχισε να λέει πριν παίξει την πρώτη νότα στο πιάνο. "Η βαρβαρότητα μας κατακλύζει. Όπως είπε ο γερο-Κάρολος, πρέπει να αφήσουμε ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο. Αφήνοντας ένα παράθυρο στο όνειρο, τότε μόνο θα φτιάξουμε μια κοινωνία όπου θα μπορεί να αυτοπραγματωθεί ο άνθρωπος. Μια κοινωνία όπου ο ποιητής θα ψαρεύει κι ο ψαράς θα μπορεί να γράφει ποιήματα".

Κι όταν ξεκίνησαν οι νότες, ο ίδιος να καλωσορίζει τους έντεκα φίλους του ερμηνευτές - μουσικούς συνταξιδιώτες, να θυμάται την πρώτη γνωριμία τους και στιγμές που μοιράστηκαν και να έχει μια καλή, μια παιγνιώδη, μια αγαπησιάρικη κουβέντα για καθέναν. Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Θωμαΐδης, Μανώλης Μητσιάς, Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου και Μαριάννα Πολυχρονίδη ξετύλιξαν τη μουσική πανδαισία του έργου του.

Συγκινητική η Χάρις Αλεξίου, ερμηνεύοντας με τον Γιάννη Κότσιρα το "Η αγάπη είναι ζάλη" άφησε όλη της την αγάπη στα χέρια του Θάνου κι εκείνος την πήρε και την έκανε ύμνο στη ζωή. "Να είσαι πάντα γερός" έλεγε ο Μητσιάς στον "συνθέτη που μου χάρισε το ωραιότερο τραγούδι του", το "Ερωτικό".

"Είστε η ασπίδα μας" έλεγε ο Μίλτος Πασχαλίδης στον κόσμο, "δεν αφορά μόνο τον Θάνο αυτό, αλλά όλους μας". Ο Νταλάρας με το "Ανεμολόγιο", ο Παπακωνσταντίνου να "τα σπάει" με τον "Γουίλι", ο Μεράντζας να ξεσηκώνει με το ηπειρώτικο που τον προέτρεψε ο συνθέτης να ερμηνεύσει και ο Θηβαίος με τον "Άμλετ της Σελήνης". Κι ο Θάνος να δείχνει με το χέρι τον ουρανό: "Στον Μήτσο", και όταν όλοι μαζί οι φίλοι του στο φινάλε ερμήνευαν τη "Ρόζα" να λέει: "Σ' αυτό το σημείο χόρευε ζεϊμπέκικο ο Μητροπάνος".

Κάθε στιγμή και μια μοναδικότητα προχθές το βράδυ. Κορυφαία ωστόσο εκείνη που ο συνθέτης, μόνος στη σκηνή, ερμήνευσε τους "7 Νάνους στο S/S Cyrenia". Η εισαγωγή, πιο χαμηλότονη, περισσότερο κλασικότροπη, με στιγμές ατονάλ, πιο καθηλωτική από κάθε άλλη φορά. Καθήλωσε και συγκλόνισε. Όρθιος, με το χέρι στην καρδιά, ευχαρίστησε στο τέλος. Δεν ήταν ο μόνος που δάκρυσε εκείνη την ώρα.

Πιτσιρικάδες, νέοι, μεσήλικοι, της γενιάς του άνθρωποι αλλά και μεγαλύτεροι, καλλιτέχνες, πολιτικοί δονήθηκαν από τα υπόγεια ρεύματα που έφευγαν από τα πλήκτρα του πιάνου του. Ανάμεσά τους οι Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα, Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Λίνα Νικολακοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Χριστόφορος Λιοντάκης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιώργος Κιμούλης, Ρήγας Αξελός, Νίκος Σοφιανός, Θανάσης Παφίλης, ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, ο αδελφός του Ανδρέας Μικρούτσικος. Χθες τη δεύτερη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου παρακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL