Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το καλοκαίρι του Δημήτρη Μυταρά στην Άνδρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το καλοκαίρι του Δημήτρη Μυταρά στην Άνδρο

Τα πρώτα έργα του Δημήτρη Μυταρά, από την εποχή που ήταν ακόμη έφηβος, κοσμούσαν το κουρείο του πατέρα του στη Χαλκίδα, που υπήρξε και ο πρώτος θαυμαστής του, αφηγούνταν με περισσή χάρη και γνωστική στιβαρότητα χθες το μεσημέρι η Μαρία Κουτσομάλλη, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο και δημοφιλή εικαστικό και διοργανώνεται από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο. Εξήντα χρόνια δημιουργίας και πλούσιου εικαστικού βίου περικλείονται σε περίπου 1.000 έργα, εκ των οποίων 20 αδημοσίευτα, ανάμεσα στα οποία ορισμένα σχέδια από τότε που ήταν φαντάρος και ζωγράφιζε με ό,τι έβρισκε, καρτ ποστάλ που έστελνε στην αγαπημένη του σύντροφο Χαρίκλεια.

Ο Μυταράς, εκτός από διακεκριμένος ζωγράφος, υπήρξε ποιητής, ταλαντούχος σκηνογράφος, ενδυματολόγος, εικονογράφος, σχεδιαστής διακοσμητικών παραστάσεων και χαρισματικός δάσκαλος φτάνοντας έως και τη θέση του πρύτανη στην ΑΣΚΤ.

Η Μαρία Κουτσομάλλη, μιλώντας για “μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της σύγχρονης τέχνης που θα παραμείνει”, υπογράμμισε πως πέρα από το χιούμορ, τον κυνισμό, την ποίηση, τον λυρισμό και τον ρομαντισμό του έργου του, ο Μυταράς, με την εικαστική του διαδρομή, “είχε εμπλακεί και στην κριτική πολιτικής της χώρας του, χωρίς ωστόσο ποτέ να είναι ενταγμένος σε κάποιο κόμμα”. Η ίδια στάθηκε στη βαθιά ανθρωπιά του και την ταπεινή του καταγωγή, λέγοντας για τη χαρά που δεχόταν όταν αναγνώριζαν και μιλούσαν για το έργο του απλοί άνθρωποι σε απομακρισμένους τόπους. Από την παρουσίαση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στην αγαπημένη του Χαρίκλεια, Ζουζού για τον ίδιο και τους φίλους τους, που υπήρξε μοντέλο του αλλά και αυστηρός κριτής του έργου του.

60 χρόνια εικαστικού βίου σε 7 ενότητες

Η διαρθρωτική δομή του αφιερώματος ξεκινά από την πρώιμη νεανική περίοδο, όπου ασχολείται με το πορτραίτο, φιγούρες φανταστικές, τοπία κι όπου είναι ορατό το ταλέντο του στην αφαίρεση και τον χειρισμό του χρώματος. Έως και τα 18 του, που εισέρχεται στην ΑΣΚΤ, υπήρξε αυτοδίδακτος. Το αφιέρωμα συνεχίζεται με δύο θεματικές που θα τον απασχολήσουν σε όλο του το έργο, τους καθρέπτες και τα πορτραίτα. "Τα έργα ζωγραφικής ανήκουν σε αυτούς που τα αισθάνονται και λιγότερο σε αυτούς που τα καταλαβαίνουν”, συνήθιζε να λέει, καθώς με το έργο του απευθυνόταν σε αυτούς που έχουν ένστικτο, όπως εξήγησε η Μ. Κουτσομάλλη. Υπήρξε ένας μεγάλος πορτραιτίστας και κάθε φορά που ζωγράφιζε ένα πρόσωπο, ζωγράφιζε τον εαυτό του, πρόσθεσε. Ως ζωγράφος είχε πολύ μεγάλη αδυναμία στα παιδιά και στην αθωότητα του βλέμματός τους αλλά και στις γυναίκες.

Η δικτατορία θα δώσει στον Μυταρά την ευκαιρία να καταγγείλει μέσα από τη ζωγραφική του τα τεκταινόμενα. Ζωγραφίζει τεμαχισμένα αγάλματα, έρημες πόλεις και άδεια σπίτια. Ακολουθούν τα “Επιτύμβια" και τα «Ντοκουμέντα», οι μοτοσυκλέτες, τα δυστυχήματα, τα αλλοιωμένα από τον άνθρωπο τοπία, τα θυμωμένα σκυλιά. Οι γυναικείες μορφές θα εδραιώσουν οριστικά τη φήμη του και, σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης, "τον συμφιλιώνουν με τον χρόνο".

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει στο τέλος της έκθεσης την ιδιαίτερη σχέση του εικαστικού με το θέατρο, όπου σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια πάνω από σαράντα χρόνια. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που δεν δίστασε να εισαγάγει τη φωτογραφία και την τεχνική του στένσιλ στη μέθοδο της δουλειάς του.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, πλην Δευτέρας και Τρίτης, από τις 11.00 έως τις 3.00 και από τις 6.00 έως τις 9.00, και συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο σε έκδοση της Μικρής Άρκτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL