Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Χάρτινο το φεγγαράκι" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χάρτινο το φεγγαράκι" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Έργα από χαρτί, ένα ευαίσθητο υλικό που απαιτεί ειδικές δεξιότητες, περιλαμβάνει η έκθεση «Χάρτινο το φεγγαράκι», που εγκαινιάζεται απόψε, στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο. Εμπνευσμένα από το δημοφιλές τραγούδι των Χατζιδάκι - Γκάτσου, τα έργα διεθνών καλλιτεχνών εκφράζουν, σύμφωνα με την επιμελήτρια Θάλεια Βραχοπούλου, την αντίφαση του σήμερα και τις ψευδαισθήσεις απέναντι σε μια σκληρή πραγματικότητα.

Η έκθεση, που εξελίσσεται τόσο στους χώρους του ΜΣΤ Κρήτης όσο και στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά, χρησιμοποιεί ως αντιφατικό στοιχείο τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιού, όπου οι στίχοι αναφέρονται σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων, που για τον Χατζιδάκι σήμαιναν έναν κόσμο που αποτελούνταν από τάξεις στερημένες και φαντασιώσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι στίχοι του Γκάτσου αντικατοπτρίζουν αυτή την έννοια της φευγαλέας ψευδαίσθησης. Ένα τραγούδι ερωτικό που εκφράζει τον πολιτικό προβληματισμό του Τένεσι Ουίλιαμς καθώς και το ελληνικό εγχείρημα της παραγωγής του στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και στην αρχή μιας διεθνούς κατάστασης που ονομάστηκε ψυχρός πόλεμος. Οι στίχοι έρχονται επίκαιροι στη σύγχρονη Ελλάδα και την ψυχολογία των πολιτών, σχολιάζει η επιμελήτρια.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν παράλληλες δράσεις, όπως το Hanji Fashion Show, με ρούχα κατασκευασμένα από το παραδοσιακό κορεάτικο χαρτί Hanji που προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό του Paper Mulberry, και θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Μικρασιατών. Το πρωί της ίδιας μέρας, 10 π.μ. - 12 μ., θα πραγματοποιηθεί το εικαστικό εργαστήρι για παιδιά Renee Magnanti & Bill Pangburn, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κατασκευές κατανοώντας την ομορφιά της μεθόδου της μονογραφίας, χρησιμοποιώντας μελάνια που έχουν σαν βάση το νερό και συνδυάζοντάς τη με τη μέθοδο της χάρτινης ύφανσης. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Joan Giordano, καλλιτέχνη με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της τέχνης του χαρτιού και των τρισδιάστατων χάρτινων κατασκευών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL