Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Λ. Κονιόρδου: Εμβληματική και με διαφάνεια η έκθεση για τον Πανάγιο Τάφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ. Κονιόρδου: Εμβληματική και με διαφάνεια η έκθεση για τον Πανάγιο Τάφο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Αποκαλύφθηκε στη Βουλή πού οφείλεται η εμμονή του ΠΑΣΟΚ εναντίον της έκθεσης που φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο με θέμα τον Πανάγιο Τάφο. "Γνωρίζουμε ότι όλο αυτό είναι φυσικά μια επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα. Την εξέφρασε και δημόσια" ομολόγησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου, η οποία κατέθεσε την ερώτηση με την οποία αμφισβητεί τους κανόνες διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του ΚΑΣ διατέθηκαν σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία τρεις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου για να φιλοξενηθεί από τις 21 Μαΐου η έκθεση, η οποία, με χρήση νέων τεχνολογιών και τρισδιάστατων μοντέλων, μεταφέρει νοερά τον επισκέπτη στον ναό της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο και αναδεικνύει τις εργασίες αναστήλωσης που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σημειώνεται ότι ανάλογη ψηφιακή έκθεση λειτουργεί ήδη στις ΗΠΑ από το "National Geographic".

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου περιέγραψε διεξοδικά όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τόνισε ότι το κόστος είναι 700.000 ευρώ, ότι υπήρξε απόφαση του ΚΑΣ και της υπουργού που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και σε ό,τι αφορά τα έσοδα το 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων θα πάει με βάση τον αρχαιολογικό νόμο στο υπουργείο Πολιτισμού κι αν υπάρξουν κέρδη μετά τα έξοδα που γίνονται για την έκθεση, θα διατεθούν κατά τα 2/3 στο υπουργείο Πολιτισμού και κατά 1/3 στο ΕΜΠ με τη μορφή χορηγίας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι "η έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη" και "δεν κόστισε τίποτα στον Έλληνα φορολογούμενο".

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε να αμφισβητεί τη διαφάνεια της έκθεσης λέγοντας ότι "εγώ κανόνες δεν είδα", παραπέμποντας στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, υποστηρίζοντας πως "βάζετε εισιτήριο σε δημόσιο μουσείο που δεν θα το ορίζει το μουσείο", πως "επιβαρύνεται ο καθημερινός κύκλος εργασιών του μουσείου" και πως η θέσπιση εισιτηρίου για την έκθεση "λειτουργεί αποτρεπτικά" για τους επισκέπτες να επισκεφθούν και τις μόνιμες συλλογές του μουσείου! "Μετατρέψατε τον οίκο του Θεού σε οίκο του εμπορίου" είπε.

"Με λυπεί ιδιαίτερα η τελευταία παρατήρησή σας. Την αντιπαρέρχομαι διότι δεν μας χαρακτηρίζει και δεν μας εκφράζει καθόλου να μετατρέπουμε τον πολιτισμό σε τόπο εμπορίου" απάντησε η Λ. Κονιόρδου, κάνοντας λόγο για μία "εμβληματική έκθεση", η οποία είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου και εντάχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. "Είναι πραγματικά κρίμα μια τόσο σπουδαία έκθεση που ξεκινάει να διανθίζεται με τέτοιους όρους υποψίας, καχυποψίας, ακριβώς επειδή είναι ένας καινοτόμος τρόπος παραχώρησης του μουσείου" τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Προσλήψεις

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, η υπουργός ανέφερε ότι από τους 589 αρχαιολογικούς χώρους οι 500 λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο (8 π.μ. - 8 μ.μ.). "Προσλαμβάνουμε ήδη περισσότερα από 500 άτομα με μόνιμη σχέση εργασίας και απασχολούμε ανθρώπους σε πάνω από 2.300 θέσεις εργασίας για όλες τις κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή της καθαριότητας" επισήμανε η Λ. Κονιόρδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL