Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Με στόχο την προσέλκυση παραγωγών / Το ελληνικό animation ταξιδεύει στη Γαλλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με στόχο την προσέλκυση παραγωγών / Το ελληνικό animation ταξιδεύει στη Γαλλία

"Αίνιγμα", το 3D animation των Άρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Τερζής

Για την ελληνική συμμετοχή στο σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων του κόσμου, στο Ανεσί της Γαλλίας (11 έως 16 Ιουνίου), μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς και του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης, ο αντιπρόεδρος της ΑΣΙΦΑ Ελλάς και λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Κυριακουλάκος και η σκηνοθέτις και στέλεχος στη Διεύθυνση Νέων Μέσων της ΕΡΤ Μαρινέτα Κρητικού. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που στηρίζει οικονομικά την αποστολή στη Γαλλία σε συνεργασία με την πρεσβεία μας στο Παρίσι.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου, βρισκόταν στις Βρυξέλλες για επαφές σχετικά με οπτικοακουστικά θέματα και τελικά έδωσε το «παρών» μέσω Skype, απευθύνοντας χαιρετισμό.

Η πρόσκληση για συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών και δημιουργών κινουμένων σχεδίων στο ελληνικό περίπτερο που στήνει για δεύτερη φορά η ΑΣΙΦΑ Ελλάς στο Ανεσί, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του κόσμου, ήταν ανοιχτή έως τις 24 Μαΐου. Πέρσι, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού animation, λειτούργησε ελληνικό περίπτερο στο φεστιβάλ, όπου η ελληνική κοινότητα κινουμένων σχεδίων εκπροσωπήθηκε με δύο ολοκληρωμένες ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, το «Αίνιγμα» των Άρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια και το «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα, ενώ παρουσιάστηκαν και δεκαεπτά σχέδια παραγωγής ή ολοκληρωμένες ταινίες Eλλήνων και Κύπριων δημιουργών προς αναζήτηση διεθνών συμπαραγωγών.

Φέτος, το ελληνικό περίπτερο θα είναι μεγαλύτερο (18 τ.μ.), ενώ θα παρουσιαστούν τρεις ταινίες μεγάλου μήκους, έξι σχέδια παραγωγής για τηλεόραση και Ιnternet και πέντε ταινίες μικρού μήκους.

«Το ελληνικό animation προσπαθεί να αποκτήσει δράσεις εξωστρέφειας τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στο εξωτερικό. Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση παραγωγών. Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο αρκετά προοδευτικό και ευέλικτο» τόνισε ο κ. Καραμητσάνης.

Ο Π. Κυριακουλάκος, παρουσιάζοντας την ελληνική αποστολή στη Γαλλία, στάθηκε στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τα έργα και τους δημιουργούς τους. «Πετυχαίνουμε τον μετασχηματισμό της δράσης από αμιγώς καλλιτεχνική και σε εμπορική», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στους «δείκτες ικανοποίησης» που συνοδεύουν την ελληνική παρουσία στα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως η ποικιλία στο περιεχόμενο και στη μορφή των έργων, τα μέσα προσέλκυσης του κοινού, οι προαγορές και η δυνατότητα συμπαραγωγών.

70 χρόνια ελληνικά κινούμενα σχέδια

Η ΑΣΙΦΑ Ελλάς είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό από την πρόσφατη δράση για τα εβδομήντα χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων (1945-2015) και τη διοργάνωση στην Ελλάδα του ετήσιου εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων (28.10). Κύριος σκοπός της ΑΣΙΦΑ Ελλάς είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινούμενου σχεδίου και της καλλιτεχνικής και εμπορικής δράσης των δημιουργών και πάσης φύσεως συντελεστών της τέχνης των κινουμένων σχεδίων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL